Israëlische Recepten

Zo maak je de Israelische vegetarische sandwich Sabich

Zo maak je de Israelische vegetarische sandwich Sabich

Sabich is de échte Israelische vegetarische sandwich. Ook als je geen vegetariër bent is deze sandwich een heerlijk kost. Het bereiden is eenvoudig. Ingrediënten Aubergine, olie, zout, tomaat, komkommer, peterselie, tahinensaus, amba, 1 pita per persoon, 1 hardgekookt...

Kosher recept voor vrijdagavond: “gekarameliseerde zalm met honing”

Kosher recept voor vrijdagavond: “gekarameliseerde zalm met honing”

Deze keer gekarameliseerde zalm met honing met groene appel salade. Je hebt slechts vijf ingrediënten nodig voor de zalm en vijf ingrediënten voor het maken van de salade. Ingrediënten voor de vis 4 zalmfilets (met of zonder huid) (Koosjer) zout en peper 1 eetlepel...

Israëlische Kip pilav

Israëlische Kip pilav

Hoofdgerecht voor 6-8 personen Bereidingstijd: ca. 55 minuten Kip, kip en kip; behalve vis is kip wel het meest voorkomende stukje vlees op je bord in Israël. Kip in allerlei vormen, smaken en texturen. Het is een kunst om er elke keer weer iets van te maken om naar...

Voor Rosh HaShana: Zoete kip met appel en honing

Voor Rosh HaShana: Zoete kip met appel en honing

Voor 6-8 personen Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiding 1 uur en 15 min in de oven 20 min. rusttijd   Bij mij thuis weten ze al jaren dat, waar het op vlees aankomt, kip toch wel de meeste kans maakt om te worden geserveerd. Dat wordt me vooraf niet altijd in...

Falafel

Falafel

  Voor ±20 falafelballetjes   Bereidingstijd: 8 uur weektijd 15 minuten voorbereiding 20 minuten kooktijd   Typisch voor de Israëlische keuken zijn natuurlijk de gefrituurde falafelballetjes in een pitabroodje met een keur aan mogelijke toppings erbij....

Dadel-vijgenrepen met noten

Dadel-vijgenrepen met noten

Voor: 8 repen Bereidingstijd: 20 minuten, plus 30 minuten in de koelkast Gek ben ik erop, al jaren: dadel-vijgenrepen met noten. Goed, tot op zeker leeftijd kon ik ze ongelimiteerd eten, maar ze hebben me menigmaal gered van ongezond snoepen als ik zo'n...

Pitabroodjes

Pitabroodjes

Voor: 14 stuks Bereidingstijd inclusief rijzen: ±4 uur (ruim genomen) Baktijd: 6 minuten Iedere ochtend vroeg zie je weer. Dezelfde mannen en kinderen door de Oude Stad sjouwend met goedgevulde doorschijnende plastic tassen. Ze zijn net langs de één van de...

Citroen Rugelach

Citroen Rugelach

Bereidingstijd: 1 uur en 40 minuten, waarvan baktijd 22 minuten Israël heeft een klimaat waarin citrusbomen het heel goed doen. De zoete geur van de citrusbloesems in de lente geven de hele omgeving waarin het zich heeft verspreid een heerlijke opkikker. En dan is het...

Israëlische avocadosalade

Israëlische avocadosalade

Voor- of bijgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ca. 15 minuten Ooit, toen ik als vrijwilliger op een kibbutz in het noordwesten van Israël (waar anders?) werkte, zag ik hoe een oude kibbutznik een avocado uitlepelde en de inhoud achteloos als boter op zijn sneetje...

Shakshuka

Shakshuka

(/shak-‘shoe-ka/) Voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 30 minuten Onlangs kwam er wederom uit een onderzoek naar diëten wereldwijd naar voren dat het Israëlisch dieet bij de top 10 gezondste hoort. Israël kent de minste dieet-gerelateerde ziektes ter wereld en staat op...

Limonana

Limonana

Israëlische verse munt limonade  Voor 2 personen Bereidingstijd: 7 minuten Als Israël’s korte lente overgaat in de lange zomer – wat binnen een week al kan gebeuren – zul je iedereen met waterflesjes zien lopen en daar regelmatig een grote slok uit drinken....