Kosher Recepten
Zo maak je de Israelische vegetarische sandwich Sabich
Sabich is de échte Israelische vegetarische sandwich. Ook als je geen vegetariër bent is deze sandwich een heerlijk kost. Het bereiden is eenvoudig. Ingrediënten Aubergine, olie, zout, tomaat, komkommer, peterselie, tahinensaus, amba, 1 pita per persoon, 1 hardgekookt...
Kosher recept voor vrijdagavond: “gekarameliseerde zalm met honing”
Deze keer gekarameliseerde zalm met honing met groene appel salade. Je hebt slechts vijf ingrediënten nodig voor de zalm en vijf ingrediënten voor het maken van de salade. Ingrediënten voor de vis 4 zalmfilets (met of zonder huid) (Koosjer) zout en peper 1 eetlepel...
Israëlische Kip pilav
Hoofdgerecht voor 6-8 personen Bereidingstijd: ca. 55 minuten Kip, kip en kip; behalve vis is kip wel het meest voorkomende stukje vlees op je bord in Israël. Kip in allerlei vormen, smaken en texturen. Het is een kunst om er elke keer weer iets van te maken om naar...
Voor Rosh HaShana: Zoete kip met appel en honing
Voor 6-8 personen Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiding 1 uur en 15 min in de oven 20 min. rusttijd Bij mij thuis weten ze al jaren dat, waar het op vlees aankomt, kip toch wel de meeste kans maakt om te worden geserveerd. Dat wordt me vooraf niet altijd in...
Falafel
Voor ±20 falafelballetjes Bereidingstijd: 8 uur weektijd 15 minuten voorbereiding 20 minuten kooktijd Typisch voor de Israëlische keuken zijn natuurlijk de gefrituurde falafelballetjes in een pitabroodje met een keur aan mogelijke toppings erbij....
Dadel-vijgenrepen met noten
Voor: 8 repen Bereidingstijd: 20 minuten, plus 30 minuten in de koelkast Gek ben ik erop, al jaren: dadel-vijgenrepen met noten. Goed, tot op zeker leeftijd kon ik ze ongelimiteerd eten, maar ze hebben me menigmaal gered van ongezond snoepen als ik zo'n...
Pitabroodjes
Voor: 14 stuks Bereidingstijd inclusief rijzen: ±4 uur (ruim genomen) Baktijd: 6 minuten Iedere ochtend vroeg zie je weer. Dezelfde mannen en kinderen door de Oude Stad sjouwend met goedgevulde doorschijnende plastic tassen. Ze zijn net langs de één van de...
Citroen Rugelach
Bereidingstijd: 1 uur en 40 minuten, waarvan baktijd 22 minuten Israël heeft een klimaat waarin citrusbomen het heel goed doen. De zoete geur van de citrusbloesems in de lente geven de hele omgeving waarin het zich heeft verspreid een heerlijke opkikker. En dan is het...
Israëlische avocadosalade
Voor- of bijgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ca. 15 minuten Ooit, toen ik als vrijwilliger op een kibbutz in het noordwesten van Israël (waar anders?) werkte, zag ik hoe een oude kibbutznik een avocado uitlepelde en de inhoud achteloos als boter op zijn sneetje...
Shakshuka
(/shak-‘shoe-ka/) Voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 30 minuten Onlangs kwam er wederom uit een onderzoek naar diëten wereldwijd naar voren dat het Israëlisch dieet bij de top 10 gezondste hoort. Israël kent de minste dieet-gerelateerde ziektes ter wereld en staat op...
Limonana
Israëlische verse munt limonade Voor 2 personen Bereidingstijd: 7 minuten Als Israëls korte lente overgaat in de lange zomer – wat binnen een week al kan gebeuren – zul je iedereen met waterflesjes zien lopen en daar regelmatig een grote slok uit drinken. Gehydrateerd...