Voor: 14 stuks

Bereidingstijd inclusief rijzen: ±4 uur (ruim genomen)

Baktijd: 6 minuten

Iedere ochtend vroeg zie je weer. Dezelfde mannen en kinderen door de Oude Stad sjouwend met goedgevulde doorschijnende plastic tassen. Ze zijn net langs de één van de bakkerijtjes in de shoek* geweest die, naast allerlei andere broodproducten, de populaire versgebakken pitot (meervoud van pita) verkopen. Je moet er ook vroeg bij zijn voor deze geurige broodjes, want op = op. Het fijne aan verse pitot van de bakker is dat ze zo lekker groot en zacht zijn, veel beter dan voorgebakken supermarktpita’s. Een pita is wel een kwetsbaar broodje; de volgende dag is het alweer droog en breekbaar. Niet getreurd, het is de perfecte bodem voor een snelle pizza.

Iedere ‘rechtgeaarde’ Hollander weet wel wat een pitabroodje is; wie heeft er nog nooit een broodje shoarma gegeten? Lekker met een dot knoflooksaus erover en knapperige ijsbergsla erin. Maar is het wel eens bij je opgekomen om je eigen pitabroodjes te bakken? Met dit recept ga je dat voor elkaar krijgen. Het is niet ingewikkeld; het heeft alleen tijd nodig. Eenmaal klaar vul je ze met bijvoorbeeld eigengemaakt falafel en een koolsalade met tomaat, of shoarma natuurlijk. (Wist je dat shoarma wel in Israël wordt verkocht, maar dat het een joods-Amsterdamse uitvinding is; zeker met de knoflooksaus erbij?)

*(Arabisch voor markt)

Ingrediënten

6oo gram meel
50 gram volkoren meel
4 tl instant gist
1 el zout
120 ml cup olijfolie
600 ml water

Bereiding 

Stap 1
Meng het meel, de gist en zout kort door elkaar met de hand. Voeg de olijfolie en het water toe. Meng alles door elkaar met de hand totdat alle meel is opgenomen. Haal vervolgens uit de kom en transfer naar werkblad. Kneed het geheel door totdat het een gladde massa is. Maak er een mooie ronde bal van en Doe in een schone kom. Dek af en laat 2-3 uur staan.

Stap 2
Haal het gerezen deeg uit de kom en verdeel het in 14 gelijke stukken. Gebruik daarbij eventueel een weegschaal.
Bestrooi je werkblad met beetje meel en rol alle stukken tot mooie balletjes; zo kort mogelijk. Laat ze tien minuten rusten. Leg ondertussen bakplaten klaar met een velletje bakpapier.

Stap 3
Bestrooi het werkblad weer met een beetje bloem. Rol met een deegroller de balletjes plat tot 6 inch schijven. Leg de schijven op de bakplaat en laat ze nog eens 30-40 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 260˚C graden.

Stap 4
Doe de bakplaten in de oven en bak de pitot 6 minuten. Als je ze uit de oven haalt zullen ze eruit zien als ballonnetjes. De lucht binnenin is zo warm geworden dat het de zijden van de broodjes uit elkaar heeft getrekken zodat ze hol worden. Zodra de lucht afkoelt worden de pitot weer plat.

Stap 5
Verwarm een droge pan voor op lage temperatuur op het fornuis. Neem met een spatel een broodje van de bakplaat en bruin het broodje aan beide kanten. Leg ze op een warm bord en serveer met goede kwaliteit olijfolie, humus, falafel, shoarma, shakshuka – of wat er maar bij je opkomt.

Béte avon!
(eet smakelijk!)

 

 

EN / NL/ עב