Voor: 8 repen

Bereidingstijd: 20 minuten, plus 30 minuten in de koelkast

Gek ben ik erop, al jaren: dadel-vijgenrepen met noten. Goed, tot op zeker leeftijd kon ik ze ongelimiteerd eten, maar ze hebben me menigmaal gered van ongezond snoepen als ik zo’n onweerstaanbaar hongergevoel had.

Inmiddels zijn dadels en vijgen al enige jaren in Nederland populair als ‘superfood’ vanwege de voedzaamheid, maar in het Midden-Oosten worden deze vruchten al eeuwenlang standaard gegeten. Ook in de Bijbel wordt van deze vruchten al vroeg melding gemaakt. Reizigers die wekenlang onderweg zouden zijn, konden op 7 stuks per dag een woestijntocht overleven.

Op de ‘shoeks’ [markten] in o.a. Israël vindt je dadels en vijgen in overvloed, net als noten, en ze worden grif gekocht. Hoe verser des te beter, want dan zijn ze lekker smeuig. Wist je trouwens dat vijgenbomen zelfs twee keer per jaar oogst geven? De vruchten bevatten behalve een hoog vezelgehalte ook veel natuurlijke suikers. Noten zijn naast hun hoge vezelgehalte ook een uitstekende bron van eiwitten. Deze dadel-vijgenrepen met noten zijn dan ook ideaal als snack voor tussendoor op school, je werk of tijdens duursporten zoals wandelen.

Dit eenvoudige recept verzekert je ervan dat alleen pure ingrediënten in je repen terechtkomen. Gegarandeerd dat je ze vaker gaat maken!

 

Ingrediënten

  • 300 gram pitloze Medjoul dadels (liefst uit Israël natuurlijk)
  • 150 gram gedroogde vijgen (in stukjes)
  • 200 gram amandelen of walnoten (grof gehakt)
  • 100 gram muesli
  • eetlepels honing
  • eetlepels amandelboter (of pindakaas)
  • evt. 100 gram gepeld pistachenoten (fijngehakt)

Bereiding

Stap 1

Laat de dadels en vijgen wellen in heet water. Giet af en maal in een keukenmachine tot een kleverige pasta. Voeg de amandelen of walnoten en muesli toe en meng goed door elkaar met een spatel.

Stap 2

Verwarm de honing met de amandelboter tot een gladde massa. Giet het bij de dadel-notenpasta en meng met een spatel kort door elkaar.

Stap 3

Bedek een bakplaat met balpapier. Smeer de dadel-vijgenbrei uit over het bakpapier tot een egale dikte van circa 1,5 cm dik. Bestrooi met de pistachenoten.

Stap 4

Dek de plaat af en zet het ongeveer 30 minuten in de koelkast om op te stijven. Snijd vervolgens de koek in acht gelijke repen.

Tip: Voor een nog rijkere verwennerij verwarm chocolade au-bain marie en doop de repen aan één kant erin. Leg ze terug op de bakplaat om uit te harden. Met een reepje bakpapier en een rolladetouwtje erom heen gestrikt ziet het er nog aantrekkelijker uit en voorkom je kleverige vingers.

Tip: Er zijn talloze variaties op dit recept mogelijk. Vervang de dadels bijvoorbeeld eens door abrikozen, of halveer de dadels, voeg 150 gram cranberries toe en vervang de amandelen of walnoten door pistachenoten.

 

Béte avon! 

(eet smakelijk!)

EN / NL/ עב