Voor- of bijgerecht voor 2 personen

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ooit, toen ik als vrijwilliger op een kibbutz in het noordwesten van Israël (waar anders?) werkte, zag ik hoe een oude kibbutznik een avocado uitlepelde en de inhoud achteloos als boter op zijn sneetje brood smeerde. Peper en zout erover en happen maar. Ik was redelijk geshockeerd; “hoe dan!?”, zouden mijn kids hebben gezegd.

In vele kibbutzim in het noordwesten van Israël wordt de avocado nog steeds geteeld; vrijwilligers van over de hele wereld werden vaak gespot in de gaarden om avocado’s te plukken. Israël is één van de grootste exportlanden ter wereld van avocado’s. In Nederland was het heel lang een bijzondere en dure groente en zien we het nog steeds wel als een delicatesse. In Israël daarentegen is het in overvloed te krijgen en daarom allang al net zo normaal als, zeg maar, tomaten – of boter.

Avocado’s komen van origine uit Zuid-Amerika, uit Centraal-Mexico om precies te zijn maar ook uit Guatemala. Pas in 1908 werd de avocado ook in Israël geïntroduceerd door immigranten. De vrucht bleek zeer goed te gedijen in het Westland van Israël en is sindsdien niet meer uit de Israëlische keuken weg te denken. De beroemde Hass-avocado is een in Israël ontwikkelde soort die een handige harde schil heeft.

Een Israëlische eettafel is niet compleet zonder verse groenten. Voeg daarbij een goede kwaliteit extra virgine olijfolie, een lekker zure citroen en wat inheemse kruiden, en je hebt in een handomdraai een niet te versmaden frisse salade.

 

Ingrediënten

1 avocado (met stevige schil)

2 cocktailtomaten

1 gele paprika

½ halve komkommer

1 kleine rode ui, fijngesneden

flinke handvol fijngesneden verse munt

sap van een halve citroen

3 el extra vergine olijfolie

zout en witte peper naar smaak

evt. ½ tl za’atar

 

Bereiden

Snijd de avocado in de lengte doormidden en draai de beide helften tegen elkaar in totdat ze los zijn. Hak met een scherp mes in de pit zodat hij goed vast zit en draai de pit eruit. Gebruik een eetlepel om het vruchtvlees uit de avocado te scheppen. Hou daarbij de schil intact en leg apart.

Snijd de avocado, tomaten, paprika en komkommer in kleine blokjes; versnipper de rode ui. Stapel de muntblaadjes, rol ze op en snij ze in de breedte in dunne reepjes. Houdt een kwart apart.

Meng alle groenten en de munt in een grote kom door elkaar. Meng het citroensap, olijfolie, za’atar, zout en peper met een vork of minigarde tot het troebel ziet. Giet de dressing over de salade en schep het een aantal keer om.

Schep met een grote lepel de lege avocadoschillen vol met de salade en plaats ze op een klein bordje. Garneer met de overgebleven munt.

Béte avon!

(eet smakelijk!)

EN / NL/ עב