(/shak-‘shoe-ka/)

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Onlangs kwam er wederom uit een onderzoek naar diëten wereldwijd naar voren dat het Israëlisch dieet bij de top 10 gezondste hoort. Israël kent de minste dieet-gerelateerde ziektes ter wereld en staat op de 10e plek van de 2019 Bloomberg Healthiest Country-index! Dat is uiteraard goed nieuws en maakt nieuwsgierig. Hieronder volgt een recept dat precies past in dit plaatje.

Eén van de oudste en meest favoriete gerechten in Israël, en zeker één van de mijne, is shakshuka. In Nederland is shakshuka pas in opkomst, net als in de rest van het Westen waar het in hippe restaurants niet meer van de kaart weg te denken is dankzij Yotam Ottolenghi. Onder vegetariërs en sporters is het een grote hit net als onder mensen die een strikt koolhydraatarmdieet volgen. Maar zelfs als je bij geen van deze groepen hoort (zoals wij), is het gewoon zalig, makkelijk en het valt altijd lekker op de maag.

Dit typisch Israëlisch recept wordt in het Land vooral als ontbijt gegeten vaak met een pitabroodje en eventueel een boerensalade, maar aangevuld met botercouscous of rijst heb je een prima avondmaaltijd op tafel staan. Het zit vol met alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft om de dag mee door te komen. Zolang er maar tomaten en –saus, eieren en groenten in zitten maakt het niet zoveel uit wat je er verder in doet. Meestal kijk ik even wat ik nog aan groenten en peulvruchten in huis heb, maar kruiden en specerijen mogen natuurlijk niet ontbreken; die maken het gerecht authentiek.

Ingrediënten

2-3 el milde olijfolie
een grote ui, verticaal in dunne plakjes gesneden
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl kaneel
1 tl gemberpoeder, of 2 cm gember fijngehakt
(evt.) safraan
1 courgette, in blokjes van 2 cm3
1 aubergine, in blokjes van 2 cm3
1 winterpeen, in plakken van 1 cm dikte
2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
2 vleestomaten, in blokjes gesneden
1 el tomatenpuree (je kunt de tomaten en –puree ook vervangen door een blik tomatenblokjes)
1 blokje kippenbouillon
250 ml water
evt. 1 pot (350 g.) peulvruchten, bv kikkererwten, kidneybonen of rode linzen
snufje chilipoeder
witte peper
4 eieren
flinke hand versgesneden koriander of platte peterselie

Bereiding
Incl. 20 min. wachttijd

Zet een grote afsluitbare pan met dikke bodem (evt. een hapjespan) op middelhoog vuur en doe de olijfolie in de pan. Fruit direct het ui en de specerijen behalve de chilipoeder aan, zonder ze aan te branden. Voeg de gesneden groenten en knoflook toe en bak ze aan tot ze een beetje zacht worden. Vervolgens mogen de tomaten en –puree c.q. de tomatenblokjes, de kippenbouillon en water erbij. Breng het geheel aan de kook en voeg dan peulvruchten toe gevolgd door een snufje chilipoeder en witte peper naar smaak. Alles moet nu onder de tomatensaus staan; voeg anders nog wat water toe. Eenmaal weer aan de kook, breng je het vuur omlaag. En dan komt nu mijn truc met de eieren!

Neem een juslepel en hang die op de rand van de pan. Breek een ei boven de lepel en laat die erin glijden. Neem de lepel op en druk hem in het gerecht; draai hem vervolgens onder het ei uit. Herhaal dit met de andere eieren. Zorg dat ze netjes over de shakshuka verdeeld zijn.

Doe vervolgens het deksel op de pan en zet de kookwekker op 15 minuten. Check daarna het eiwit; die moet helemaal gaar zijn. Is dat niet het geval, geef het dan nog een paar minuten extra kooktijd.

Garneer de shakshuka met de koriander en serveer met botercouscous of een pitabroodje en komkommer/tomatensalade.

Varieer er gerust op los met de groenten; zolang er maar tomaten, eieren en specerijen als basisingrediënten in zitten maakt het verder niet echt uit.

Béte avon!
(eet smakelijk!)

Delen
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
EN / NL