Mijn vierjarige zoon ging onlangs met zijn kleuterklas mee, op wat een typisch schooluitje leek. Maar toen ik de WhatsApp-foto’s bestudeerde die zijn leraar stuurde, besefte ik dat het verre van gewoon was. In plaats van een routinebezoek aan een plaatselijk park, waagden ze zich naar het huis ernaast om een speciaal gebod te vervullen. De Hebreeuwse maand Nisan biedt de unieke kans om de zegening van de bomen te reciteren – een traditie die één keer per jaar plaatsvindt, waarbij men God prijst voor de schoonheid en volheid van Zijn schepping.

 

“Gezegend zijt U, Heer onze God, Koning van het universum, die niets in Zijn wereld heeft laten ontbreken, en daarin goede wezens en goede bomen heeft geschapen waarmee Hij mensen plezier schenkt.”

 

Deze zegen, in het Hebreeuws bekend als Birkat Ha’ilanot (de zegening van de bomen), wordt gereciteerd bij het zien van bloeiende fruitbomen in de maand Nisan. Het viert de vernieuwing van de natuur en de voeding die deze bomen beloven. In deze zegen schuilt een metafoor voor het menselijk potentieel, die doet denken aan de homiletische interpretatie van Deuteronomium 20:19, die suggereert dat de mens verwant is aan een boom in het veld.

 

כִּי־תָצוּר אֶל־עִיר יָמִים רַבִּים לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ לְתָפְשָׂהּ לֹא־תַשְׁחִית אֶת־עֵצָהּ לִנְדֹּחַ עָלָיו גַּרְזֶן כִּי מִמֶּנּוּ תֹאכֵל וְאֹתוֹ לֹא תִכְרֹת כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה לָבֹא מִפָּנֶיךָ בַּמָּצוֹר׃

When in your war against a city you have to besiege it a long time in order to capture it, you must not destroy its trees, wielding the ax against them. You may eat of them, but you must not cut them down. Are trees of the field human to withdraw before you into the besieged city?

Deuteronomy 20:19

 

Maar hoe kunnen we de ideale visie van een wereld waarin het aan niets ontbreekt, zoals beschreven in deze zegen, verzoenen met het tastbare lijden om ons heen – tragische verliezen, ernstige ziekten en mondiale conflicten? Hoe zit het met de mensen die in armoede leven en degenen die, op het moment van schrijven, in Hamas-gevangenschap blijven? Kunnen we eerlijk zeggen dat het de wereld niet ontbreekt?

 

Chana Weisberg, een auteur en docent uit Toronto, vond een antwoord op deze vraag toen ze haar peuter observeerde die het afgelopen jaar aanzienlijk tot bloei was gekomen.

Weisberg vergelijkt het potentieel dat in ieder van ons verborgen is met de bescheiden knoppen van fruitbomen, die de belofte van toekomstige voeding in zich dragen. Hoewel ze eenvoudig en onbeduidend lijken, bevatten deze knoppen de essentie van het leven: potentieel dat voor het ongetrainde oog niet waarneembaar is, maar van cruciaal belang om te overleven. Binnen een paar weken zullen die groene knoppen sappig en weelderig fruit worden.

 

“Is de mens als een boom in het veld?” Weisberg suggereert dat net zoals de bloemknoppen van een boom het potentieel voor toekomstige vruchten bezitten, ieder mens het vermogen herbergt om een wereld vol vrede, eenheid en perfectie te koesteren. Onze acties en inzichten hebben de kracht om een wereld te cultiveren die werkelijk ‘aan niets ontbreekt’, een visie die wordt weerspiegeld in de woorden van de zegen.

 

Daarom zijn we, ondanks de uitdagingen en schijnbare tekortkomingen waarmee we worden geconfronteerd, geroepen om het potentieel in en om ons heen te koesteren. Door collectieve inspanningen kunnen we de inherente volheid van Gods schepping onthullen. In de woorden van Weisberg: ‘Ieder van ons bezit de sleutels en de vooruitzichten om onze dorre wereld te laten bloeien tot een verlossende wereld. We hoeven alleen maar de ogen te hebben om te zien en te onderscheiden wat er onder het kleine knopje van elk van onze positieve acties ligt, en de moed te hebben om een wereld te creëren die aan niets ontbreekt.”


Datum: 30 april 2024

 Auteur: Shira Schechter 

Beeld en Bron: Blossoms and Blessings – The Israel Bible 

EN / NL/ עב