Psalm 121 (3):  Over de Helper gesproken
03/04/2020

Psalm 121 (3): Over de Helper gesproken

Passage: Over de Helper gesproken

Een pelgrimslied.

Ik sla mijn ogen op naar de bergen,
vanwaar mijn hulp komen zal.

Mijn hulp is van de HEERE,
Die hemel en aarde gemaakt heeft.

Hij zal uw voet niet laten wankelen,
uw Bewaarder zal niet sluimeren.

Zie, de Bewaarder van Israël
zal niet sluimeren of slapen.

De HEERE is uw Bewaarder,
de HEERE is uw schaduw aan uw rechterhand.

De zon zal u overdag niet steken,
de maan niet in de nacht.

De HEERE zal u bewaren voor alle kwaad,
uw ziel zal Hij bewaren.

De HEERE zal uw uitgaan en uw ingaan bewaren,
van nu aan tot in eeuwigheid.

Psalm 121

Over de Helper gesproken
We gaan vanmorgen weer op weg met de pelgrim. En laten we ons vanmorgen eens verplaatsen in de pelgrim. De pelgrim die drie keer per jaar een lange weg te voet moest lopen, vaak omhoog over de heuvels, richting Jeruzalem.

Hij zag op tegen de bergen zegt de psalm. Ik kan me dat wel voorstellen. Ik wandel ook graag maar wanneer er een heuveltje genomen moet worden is dat niet mijn favoriete bezigheid. En dat zal de pelgrim ook wel gehad hebben denk ik dan. Hij zal een paar dagen over gedaan hebben om de weg te lopen naar Jerusalem, vaak in de warmte van de dag, had een bepakking bij zich voor de reis- en verblijfdagen en niet van die luxe wandelschoenen die wij tegenwoordig hebben. Maar een ding weet hij: Ik ga naar het feest! Dat hield hem op de been. En… samen wandelen verbroedert. Tijdens een wandeling merk ik vaak dat je aan de praat raakt en het gebeurt niet zelden dat je elkaar situaties verteld die je anders niet zo gemakkelijk vertelt. Ik noem dat altijd mijn Emmaus wandelingen. Twee vrienden die tegenover elkaar hun hart uitstorten over de mooie dingen maar ook de zorgen van het leven. Maar hoe vaak is het al tijdens deze wandelingen niet voorgekomen dat Jezus Zich ongemerkt aansloot en er bij was.

Tsja, net als de pelgrim die op weg was naar Jerusalem naar het feest, zijn ook wij op weg. Jouw en mijn levensweg. En ik heb het al vaker gezegd: Ook de levensweg van jou en mij gaat over bergen en door dalen. We kennen allemaal de tijden van vreugde en verdriet. Wat is het dan onvoorstelbaar goed om te weten:

Mijn hulp is van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft.

We staan er niet alleen voor in het leven. Ook al denk je dat. Ook al is het stikdonker om je heen en zie je als een berg op tegen het leven. Of je het nu gelooft of niet. Er loopt Iemand met een hoofletter met je mee in je leven en Hij biedt je Zijn hulp aan. Geloof het nou, want het is echt waar. En ik zeg het nog een keer: Je staat er niet alleen voor in het leven. Ook al denk je dat. Ook al is het stikdonker om je heen en zie je als een berg op tegen het leven. Of je het nu gelooft of niet. Er loopt Iemand met je mee in je leven en Hij biedt je Zijn hulp aan.

Misschien twijfel je of Hij jou in jouw situatie wel kan helpen. Luister:

Mijn hulp is van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft.

Hoor je het goed? Die hemel en aarde gemaakt heeft. Hij die hemel en aarde gemaakt heeft zou jou en mij niet kunnen helpen? Dat geloof je toch zeker niet? En daarboven Hij heeft jou gemaakt. Hij weet precies tot het kleinste detail hoe je in elkaar zit.

Luister naar het volgende verhaal.

Ergens in Rusland woonden veel mensen in een huis, dat in appartementen was verdeeld. De kelder van het huis lag vol met allerlei rommel van al de gezinnen. Onder die rommel was een prachtige harp, die niemand had kunnen repareren.

Op een avond toen er veel sneeuw lag, vroeg een zwerver of hij in het gebouw mocht slapen. De mensen maakten een plekje voor hem vrij in de hoek van de kelder en hij was blij dat hij daar kon blijven.

Een poosje later hoorden de mensen prachtige muziek in de kelder. De eigenaar van de harp rende naar beneden en zag dat de zwerver de harp bespeelde.

‘Maar hoe kon u die maken? Wij konden het niet’, zei hij.

De zwerver glimlachte en antwoordde: ‘Ik maakte die harp zelf jaren geleden en als je iets hebt gemaakt, kun je het ook repareren’.

Uw, jou en mijn hulp is van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft.

Heere, U hebt mij gemaakt. Wat heerlijk dat U mij ook wilt en kunt herstellen.

Onze hulp en onze verwachting is in de naam van de HEER, die hemel en aarde gemaakt heeft. (Psalm 124:8) die trouw houdt tot in eeuwigheid (Psalm 146:6) en niet laat varen de werken van Zijn handen. (Psalm 138:8). Amen

KLIK HIERONDER OM TE LUISTEREN


DELEN
[Sassy_Social_Share]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב