Psalm 118 vers 5-9: Over vertrouwen gesproken
05/02/2020

Psalm 118 vers 5-9: Over vertrouwen gesproken

Passage: Psalm 118: 5-9

Uit de benauwdheid heb ik tot de HEERE geroepen,
de HEERE heeft mij verhoord en in de ruimte gezet.

De HEERE is bij mij, ik ben niet bevreesd.
Wat kan een mens mij doen?

De HEERE is bij mij, te midden van wie mij helpen,
daarom zie ík neer op wie mij haten.

Het is beter tot de HEERE de toevlucht te nemen
dan op de mensen te vertrouwen.

Het is beter tot de HEERE de toevlucht te nemen
dan op edelen te vertrouwen.

Psalm 118 vers 5 – 9

 

Over vertrouwen gesproken
In de voorgaande verzen van de Psalm beleed de dichter dat de goedertierenheid van de HEERE, de verbondsgod van Israel, JaHWeH, zijn trouw eeuwig duurt. Psalm 118 is ook een psalm die voornamelijk in het teken staat van Gods redding uit ellende en benauwdheid.

Wat is het dan opmerkelijk dat de Psalm begint met een oproep om de HEERE te loven en te prijzen. Vanwege Gods redding en verlossing. Daar spreekt een onwankelbaar vertrouwen uit.

Want laten we maar eerlijk zijn. Wanneer ons ellende of  benauwdheid overkomt is niet onze eerste reactie om de Heere te loven en te danken voor Zijn goedertierenheid en trouw.

Hoe vaak gaan we in situaties waarin we het moeilijk vinden, in geval van ziekte of in welke situatie we ook knel dreigen te raken, niet te rade bij vrienden of kennissen of oudsten in de gemeente of bij allerlei hulpverleners. En ik denk dat dat ook mag. Maar uiteindelijk, als puntje paaltje paaltje komt, is er maar Een die werkelijk helpen kan.

Tot zes maal toe wordt in de gelezen verzen de naam van de HEERE, die hier met hoofdletters is geschreven, waar het dus over de Heere God gat die een verbond met Zijn volk gemaakt heeft, JaHWeH genoemd.

De dichter  van de Psalm spreekt uit ervaring:
Ik heb uit de benauwheid tot de HEERE geroepen, Hij heeft mij verhoord, Hij heeft mij toen in een benauwde situatie zat, mij in de ruimte gezet. Met andere woorden: Ik kon weer ademhalen. Tot tweemaal toe zegt de dichter: De HEERE is bij mij. Daarom ben ik niet bevreesd, met andere woorden: Daarom ben ik niet bang.

Weet je, wanneer alles in je leven glad verloopt kunt je deze woorden in de psalm misschien heel makkelijk zeggen. Maar in de dagen dat het tegenzit in je leven, de arts met een heel vervelende diagnose komt, je bestaan onzeker wordt…

Weet je, God geeft niet altijd genezing of misschien als je in de financiële problemen zit geld, maar wanneer Hij er bij is, midden in de situatie waarin je zit, wordt alles anders.  Is dat makkelijk? Helemaal niet, maar zegt de dichter van de Psalm: Het is beter tot de HEERE de toevlucht te nemen, dan op mensen te vertrouwen. Hoe geweldig die mensen misschien ook zijn. Want: Het is beter tot de HEERE de toevlucht te nemen, dan op prinsen te vertrouwen.

Psalm 18 vers 30 zegt:

Want met U ren ik door een legerbende, met mijn God spring ik over een muur. Gods weg is volmaakt, het woord van de HEERE is gelouterd, Hij is een schild voor allen die tot Hem de toevlucht nemen.


DELEN
[Sassy_Social_Share]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב