Psalm 118 vers 10 – 13: Over de Helper gesproken
06/02/2020

Psalm 118 vers 10 – 13: Over de Helper gesproken

Passage: Psalm 118: 10-13

Alle heidenvolken hadden mij omringd;
in de Naam van de HEERE heb ik ze neergehouwen!

Zij hadden mij omringd, ja, zij hadden mij omringd;
in de Naam van de HEERE heb ik ze neergehouwen!

Zij hadden mij omringd als bijen,
zij zijn uitgedoofd als een doornenvuur;
in de Naam van de HEERE heb ik ze neergehouwen!

Zeer hard had u mij weggestoten, zodat ik bijna viel,
maar de HEERE heeft mij geholpen.

Psalm 118 vers 10 - 13

Over de Helper gesproken
In de voorgaande verzen hebben we gelezen dat de schrijver van de Psalm in nood zit wanneer hij spreekt over benauwdheid en vrees. Met andere woorden hij zit diep in de moeilijkheden.

In de verzen die we nu gelezen hebben spreekt hij tot driemaal toe dat hij omringd was door de heidenvolken, de goyim.

In het woord ‘omringen’ zit het woord ‘ring’, zoals de ringvinger omringd is. De ring is een gesloten geheel, zo was er voor de psalmist geen ontkomen aan zijn angst en benauwdheid zou je kunnen zeggen. Maar dat is menselijkerwijs gesproken. Want daar eindigt het verhaal niet mee.

Dat wat bij mensen onmogelijk is, is bij de HEERE mogelijk, want, zo zegt de dichter,  ‘de HEERE heeft mij geholpen’. Daar, waar de psalmist geen mogelijkheden meer zag, heeft de HEERE geholpen, want ‘in de Naam van de HEERE, in de naam van JaHWeH, heb ik de vijanden neergehouwen zoals de psalmist zegt. Andere vertalingen geven voor ‘neerhouwen’, ‘afweren’ of afsnijden.

Maar het is duidelijk, er bleef  van de vijanden niet veel over, want zij zijn uitgedoofd als een doornenvuur. Ik weet niet of u wel eens omringt bent door een zwerm bijen zoals de dichter van de Psalm hier heel beeldend schrijft, maar kan kun je het flink benauwd hebben en probeer je met alle macht de bijen van je af te weren. En als de bijen dan ineens vertrekken, wat ben je dan opgelucht… Je slaakt een zucht van verlichting.

Zo kan het ook in onze omstandigheden zijn wanneer we ons in moeilijke situaties en omstandigheden bevinden, Daar waar wij geen grip meer hebben op de omstandigheden. De moeilijkheden als een zwerm bijen ons omringen.

Dan is vanmorgen de boodschap: In de Naam van de HEERE heb ik ze neergehouwen. Zijn ze afgeweerd. De moeilijkheden zijn als een zwerm bijen ineens vertrokken. Als sneeuw voor de zon, of zoals de dichter zegt: ‘zoals het uitdoven van een doornenvuur’. En het kenmerk van een doornenvuur is dat het wel ineens hevig kan oplaaien, maar ineens ook weer doven. Het duurt maar even.

Tsja, de vijanden, die hier met ‘u’ worden aangesproken, kunnen soms ineens de kop op steken, maar wanneer de we Naam van de HEERE aanroepen, onze toevlucht tot Hem nemen, blijkt Hij een Helper te zijn.

Betekend het dan dat alle moeilijkheden van ons weggenomen worden? Dat de omstandigheden zoals bijvoorbeeld een doodsbedreigende ziekte ineens weg is? We moeten eerlijk zijn, soms is dat zo, maar veelal niet. Maar wanneer de HEERE er bij is, wordt het allemaal anders.

Ik moet denken aan een goede vriend die ik pas sprak. Hij is 67 jaar en moest nooit iets van het geloof weten. Hij was niet vijandig, maar het zei hem allemaal niets. ‘Mooi voor anderen die er troost uit putten, maar voor mij is het niets.’

Tot hij zes maanden geleden ineens, er uit het niets ’s nachts een verandering bij hem plaatsvond. Op een onverklaarbare manier. Wat het was wist hij niet. In de maanden daarna was hij op zijn computer wat met ‘Google’ aan de gang en kwam hij in aanraking met de liederen van Kinga Ban. Het heeft vanaf dat moment zijn leven veranderd. Weer een paar maanden later kwam hij in het ziekenhuis terecht met vage klachten. Binnen een dag ontving hij het onvoorstelbare bericht dat hij vanwege een tumor in zijn hoofd waarschijnlijk nog maar twee maanden te leven had.

Om met de dichter te zeggen: Bijen omzwierven hem, maar tegelijkertijd zijn zij uitgedoofd als een doornenvuur. In het gesprek vertelde hij mij dat hij vrede en rust heeft. ‘Onverklaarbaar, zei hij tegen mij, ‘maar ik heb vrede en rust. Het is goed zo’.

Ziet u, de omstandigheden zijn niet weg genomen, hij heeft een afspraak gemaakt met het hospice, maar de HEERE is er bij. Zoals de dichter van de Psalm zegt: ‘De HEERE heeft mij geholpen.


 

DELEN

[Sassy_Social_Share]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב