Parashat Sukkot
02/10/2020

Parashat Sukkot

Spreker:
Passage: Leviticus 23:34

In Leviticus 23:34 staat:

Zeg tegen de Kinderen van Israël: Op de vijftiende dag van de zevende maand begint ter ere van de Eeuwige het feest van Soekot, dat zeven dagen duurt.

Feest!, zoals de naam al aangeeft is Soekot, met recht een feest! Vreugde en dank aan de Schepper staan centraal. In Leviticus (Wajikra) 23:33-43, lezen we dat het volk wordt opgedragen om het feest elk jaar te vieren. De Eeuwige heeft aan Mozes aangegeven dat het een altoos durende inzetting is en later zien we dat ook de volken deelgenoot worden van het feest en de opdracht krijgen dit mee te vieren. In dat opzicht is het Loofhuttenfeest een feest met een profetisch vergezicht en van bijzondere waarde waar eigenlijk nog maar beperkte aandacht voor is.

Wat is nu de essentie van Soekot?  Het feest herinnert ons aan Zijn bescher­ming en nabijheid in het leven van  ‘onderweg’, vergelijkbaar met hoe Isra’el onderweg was vanuit Egypte naar het beloofde land. Op heel die reis – tot het einde toe – is het de Eeuwige die bescherming bood! Een  meerdaags verblijf in een soeka maakt dat de mens opnieuw bewust wordt van zijn  kwetsbaarheid en behoefte aan bescherming. De Joden lezen het boek Prediker gedurende het feest met thema’s; er is niets nieuws onder de zon, voor alles is een tijd, broosheid, vergankelijkheid, vieren van het leven maar bovenal dank aan de Schepper en Gever van het (eeuwige) leven! Ooit, ooit vieren we het samen in Jeruzalem!

Uitzendingen: Elke vrijdag 21:00 uur (herhaling op zaterdag 02:00, 10.00 uur en 19.00 uur, zondag 02:00 uur en 09.00 uur en maandag 02:00 uur).

Shalom,

Presentator: Arnold Visscher

Beluister hieronder de uitzending


Onderwerpen:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב