Parashat Shelach lecha (Zend voor jezelf)
19/06/2020

Parashat Shelach lecha (Zend voor jezelf)

Passage: 13:1–15:41

De aarde is onze bestaansgrond. Daarom spreken we ook over onze geboortegrond. Wie niet van de aarde houdt, kan niet wortelen en heeft uiteindelijk geen leven. Die is gedoemd tot een zwervend bestaan.

Wij zien dat in de parasja van deze week: Shelach lecha. Dat betekent Zend voor u. Dat is het woord van de Eeuwige aan zijn dienaar Mozes. Waarom moet Mozes zenden? Om het land Kanaän te verspieden. Het land dat Hij aan de kinderen Israëls zal geven.  De profeet Ezechiël zegt in 20:6: Op die dag heb Ik (dwz. de Aanwezige) Mijn hand voor hen opgeheven om hen uit het land Egypte te leiden naar een land dat Ik voor hen uitgezocht had, een land dat overvloeit van melk en honing. Het is een sieraad onder de landen.

De Eeuwige heeft het land al uitgezocht. Waarom moeten zij dan toch gaan verkennen?

Het antwoord zit verpakt in het gebruik van het Hebreeuwse woord voor verkennen (tur).  Mozes moest mannen uitzenden om uit te zoeken wat God al had uitgezocht. Zij moesten gaan bekijken of het werkelijk zo was zoals de Eeuwige had gezegd: een land dat vloeit van melk en honing. Zouden ze ook van dát land gaan houden of niet?  Het thema is: liefde voor het land. Zoals gebruikelijk delen we weer in drieën:

  1. Leiders
  2. Lasteren
  3. Luisteren

We lezen:
Tora: Numeri 13:1–15:41
Haftara: Jozua 2:1-24
Apostolische Geschriften: Hebr. 3:7-4:11

Uitzendingen: Elke vrijdag 21:00 uur (herhaling op zaterdag 02:00, 10.00 uur en 19.00 uur, zondag 02:00 uur en 09.00 uur en maandag 02:00 uur).

Presentator:
Anco van Moolenbroek

KLIK HIERONDER OM TE LUISTEREN


DELEN
[Sassy_Social_Share]

Onderwerpen:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב