Parashat Behar – BeChukotai (Op de Berg Sinaï)
15/05/2020

Parashat Behar – BeChukotai (Op de Berg Sinaï)

Spreker:
Passage: Leviticus 25, 26, 27

Lezingen:
Thora: Leviticus/Vayikra  25, 26 en 27
Haftara:  Jeremia 16:19 – 17:14, Jeremia 32:6-27
Tweede testament: Lucas 4:16-21, Mattheus 22:1-14

Bergen (in het Hebreeuws; har) zien we veel terug in de Bijbel. En we mogen ons met dat oude lied geruststellen: “op bergen en in dalen; ja, overal is God” Toch, zit er wel verschil in de bergen die in de Schrift ter sprake komen. Een berg heeft symboliek, het is een plaats die vraagt om omhoog te gaan, niet alleen fysiek, maar ook innerlijk. Een berg kan ook staan voor loslaten van wat elke dag op ons drukt, we zeggen ook “ik zie er als een berg tegenop”. Maar een berg en zijn omgeving kan ons ook (veel) lucht geven. We zien bergen ook heel veel terug in de Psalmen.

Kijken we naar Psalm 24 dan ontmoeten we de Opperherder. De woorden van psalm 24 staat eigenlijk synoniem met de boodschap van deze parasja. Via de sabbat, sabbatsjaar en jubeljaar (shmitta) zal het de Schepping goed blijven gaan wanneer de mens zijn Schepper blijft eren door in zijn inzettingen te blijven wandelen. Wijkt hij daarvan af en gaat zijn eigen koers dan valt bescherming en beschutting weg. Zo begon het al in de Hof en moeten we verder door het stof der aarde en ontmoeten we dorens en distels op onze weg. Daarom wijk niet af naar links of naar rechts maar blijf in Zijn goede en  overvloedige sporen, dan zal onze beker overvloeien en heil en goedertierenheid ons volgen al de dagen van ons leven.  En mogen we prediken van het welkome, genade en jubeljaar des Heren.

Luister je weer mee vanavond?

Uitzendingen: Elke vrijdag 21:00 uur (herhaling op zaterdag 02:00, 10.00 uur en 19.00 uur, zondag 02:00 uur en 09.00 uur en maandag 02:00 uur).

Shalom,

Presentator: Arnold Visscher

KLIK HIERONDER OM TE LUISTEREN


DELEN
[Sassy_Social_Share]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב