Bloemkool is bij ons thuis niet een erg populaire groente, alhoewel ik het heerlijk vind. Dus aan mij de uitdagende taak om deze groente zo klaar te maken dat het bijna onherkenbaar is als zodanig. Meestal lukt dat ook, als vervanger voor rijst bijvoorbeeld. Pas wanneer het – met smaak! – is verorberd, laat ik weten dat ze bloemkool hebben zitten eten.
Het was ook één van de bijgerechten die op de kibbutz heel veel werd gegeten, vooral in gefrituurde vorm. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook veel gezondere varianten in de Midden Oosterse keuken te ontdekken zoals het onderstaande recept dat ook in Israël regelmatig op tafel komt.
Let wel, harissa is pittig, dus als je eters hebt die niet zo goed tegen pittig kunnen zou ik die beetje bij beetje toevoegen aan het mengsel tot de pittigheid acceptabel is; de rest kun je vervangen met verdunde tomatenpuree. Serveer het elk gewenst stukje vlees of vis met couscous of rijst.
Bijgerecht voor 6 personen
- 2 grote bloemkolen
- 3 el rozenharissa (online verkrijgbaar) of gewone harissa
- 4 el vloeibare honing
- 1 el olijfolie, plus extra om in te bakken
- 1 tl kaneel
- zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
- 4 el lichte tahin
- 6 el Griekse yoghurt
- een flinke kneep citroensap
- 6 ingelegde citroenen, pitjes verwijderd en in dunne schijfjes
- een flinke handvol geroosterd amandelschaafsel
- 15 g bladpeterselie, grofgehakt