De terreurgroep reageerde naar verluidt negatief op het laatste aanbod, dat volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken “zeer belangrijke compromissen” van Israël omvatte.

Mensen lopen naast grote foto’s van Israëlische vrouwen die gegijzeld worden in de Gazastrook als onderdeel van een protest waarin wordt opgeroepen tot hun vrijlating, vlakbij de officiële residentie van de premier in Jeruzalem, 2 mei 2024. Foto door Yonatan Sindel/Flash90.

 

Jeruzalem wachtte donderdagochtend nog steeds op een reactie van Hamas op het laatste voorstel voor een gijzelingsovereenkomst, waarvan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag zei dat het “zeer belangrijke compromissen” van Israël bevat.

 

Tijdens een toespraak in de haven van Ashdod in het zuiden van Israël drong de Amerikaanse topdiplomaat er bij de in Gaza gevestigde terreurgroep op aan om de deal op tafel te leggen. ‘Er is geen tijd voor verder onderhandelen. De overeenkomst is er. Zij [Hamas] zouden het moeten nemen.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontmoet Israëliërs tijdens een protest waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van Israëliërs die op 1 mei 2024 in Tel Aviv zijn ontvoerd door Hamas-terroristen in Gaza. Foto door Avshalom Sassoni/Flash90.

 

Osama Hamdan, een Hamas-functionaris gevestigd in Libanon, vertelde echter aan de aan Hezbollah gelieerde Al-Manar TV dat “ons standpunt over het huidige onderhandelingsdocument negatief is”, aldus The Times of Israel.

De persvoorlichter van de terroristische organisatie verduidelijkte later dat “de negatieve positie niet betekent dat de onderhandelingen zijn gestopt. Er is sprake van een heen-en-weer-probleem.”

Hamas zal naar verluidt een gewijzigd voorstel indienen op het voorstel dat hen is gegeven, dat is opgesteld door Amerikaanse, Egyptische en Qatarese bemiddelaars en groen verlicht is door Jeruzalem.

Een hoge Hamas-functionaris, Sami Abu Zuhri, vertelde Reuters dat “de opmerkingen van Blinken in tegenspraak zijn met de werkelijkheid”, waarbij hij Israël de schuld gaf van de impasse.

 

Een Israëlische delegatie keert niet terug naar Caïro voor vredesbesprekingen totdat Hamas-terreurleider in Gaza Yahya Sinwar een reactie geeft, vertelde een Israëlische functionaris aan Reuters.

Jeruzalem heeft de eis van Hamas om de oorlog te beëindigen verworpen, en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dinsdag dat het Israëlische leger het Hamas-bolwerk Rafah in het zuiden van Gaza zal binnendringen, ongeacht de uitkomst van de gijzelingsonderhandelingen.

Netanyahu: IDF will enter Rafah ‘with or without a deal’ – JNS.org

 

Van Sinwar wordt verwacht dat hij zich verzet tegen een plan dat de oorlog niet beëindigt, meldde Channel 13.

Hamas-woordvoerder Hamdan waarschuwde dat de onderhandelingen zouden stoppen als Israël de Rafah-operatie zou lanceren. ‘Wij voeren geen onderhandelingen onder vuur’, zei hij.

Van zijn kant herhaalde Blinken woensdag het verzet van de regering-Biden tegen een grootschalige invasie van Rafah “bij gebrek aan een effectief plan om ervoor te zorgen dat burgers geen schade worden toegebracht”, waarin Israël volgens hem nog niet heeft voorzien.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant sprak woensdag telefonisch met zijn Amerikaanse tegenhanger Lloyd Austin over de gijzeling en de aanstaande Rafah-operatie, evenals over humanitaire hulp aan de Gazastrook. Volgens de Amerikaanse kant bracht Austin aan Gallant het belang over van het evacueren van niet-strijders uit Rafah voorafgaand aan het offensief en van het voortzetten van de stroom van humanitaire hulp.

 

Ondertussen ging de binnenlandse druk op Netanyahu om de gijzelingsovereenkomst te accepteren donderdagochtend door, waarbij families van gijzelaars en demonstranten de Ayalon Highway in Tel Aviv blokkeerden, wat leidde tot ten minste één arrestatie. Een andere vrouw werd naar verluidt gearresteerd omdat ze eieren gooide naar de demonstranten, die twintig minuten lang de weg blokkeerden.

Israëli’s blokkeren de Ayalon Highway in Tel Aviv, tijdens een protest waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van Israëli’s die op 2 mei 2024 in Gaza zijn ontvoerd door Hamas-terroristen. Foto door Erik Marmor/Flash90.

Volgens rapporten zou de gijzelingsovereenkomst ervoor zorgen dat 33 Israëlische gevangenen worden vrijgelaten in ruil voor een groter aantal Palestijnse gevangenen en een tijdelijke stopzetting van de gevechten, waarbij kwesties als het beëindigen van de oorlog en het rehabiliteren van Gaza in latere fasen worden uitgewerkt.


Datum: 2 mei 2024

Auteur: JNS

Beeld: Avshalom Sassoni/Flash90, Yonatan Sindel/Flash90, Erik Marmor/Flash90 

 Bron: Jerusalem awaiting Hamas’s response to hostage-deal proposal – JNS.org 

EN / NL/ עב