Psalm 46 vers 7 en 8 – Over de schuilplaats gesproken
05/11/2019

Psalm 46 vers 7 en 8 – Over de schuilplaats gesproken

Passage: Psalm 46 vers 7 en 8

Psalm 46 vers 7 en 8 – Over de schuilplaats gesproken

De heidenvolken tierden, de koninkrijken wankelden;
Hij liet Zijn stem klinken: de aarde smolt weg.
De HEERE van de legermachten is met ons;
de God van Jakob is voor ons een veilige vesting.

Overdenking

In de eerste regels die we zojuist met elkaar gelezen hebben is er sprake van het feit dat de heidenvolken tierend door het leven gaan. Een eerste vraag zou dan natuurlijk kunnen zijn tegen wie zij zo te keer gaan. Het antwoord lijkt me niet al te lastig: Tegens ons. Maar let even op wie hiermee nader worden bedoeld. Het blijkt dat degenen die met ons worden bedoeld G’d duiden als de God van Jacob, het latere Israel.

Daarmee zitten we midden in de geschiedenis van het volk Israel. Maar ook in het heden van onze dagen. De heidenvolken tieren en gaan te keer tegen het nageslacht van Jacob. Ook in onze dagen, Lees het nieuws er maar op na.

Maar let op de woorden die volgen en ket op de gevolgen die het heeft wanneer een volk of de volken tegen Israel op staan. De koninkrijken wankelen, want wanneer Hij Zijn stem laat horen dan smelt de aarde weg.

Niet omdat Israel zo geweldig is. Of dat het zulke lievertjes zijn, maar omdat Hij dit volk verkoren heeft boven alle andere volken. De Heere van de legermachten is met ons horen we het volk zingen.

Dat is geweldig! Want als G’d voor je is, wie zal dan tegen je zijn? Met Hem is Israel altijd in de meerderheid!

De HEERE staat hier met hoofdletters. Hij, Die van Zichzelf zegt: Ik Ben en Ik zal er zijn, Die zal met hen, met Israel zijn,. Wat een geweldige belofte! Van Hem kunnen we op aan. Want zijn naam is: Ik zal er zijn. Bij Hem zullen ze veilig zijn, want Hij is voor hen, voor Israel een veilige vesting.

Maar niet alleen voor Zijn volk Israel. Want ook door deze woorden klinkt voor jou en mij troost door. Als volgeling van de grote Koning van Israel kan het soms best lastig zijn en kunnen mensen die Hem niet kennen je het leven soms best zuur maken.

Maar let op! Ook dat soort koninkrijkjes zullen weg smelten als sneeuw voor de zon wanneer Hij gaat spreken, want wanneer we Hem kennen is Hij met ons en zal blijken dat we bij Hem kunnen schuilen.

Muziek

Psalm 46 Woorden van waarde Remco Hakkert


Onderwerpen:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב