Parashat Wa-Jétzé
27/11/2020

Parashat Wa-Jétzé

Spreker:
Passage: Genesis 28:10-32:3

We lezen:
Torah: Genesis 28:10-32:3
Haftarah: Hosea 11:7 tot 14:9
Apostolische geschriften: Johannes 1:10-51

Ja’aqov verlaat Be’er Sjeva na de dreigementen van zijn broer Esaw en gaat op weg naar Charan, op zoek naar zijn oom Lavan. Onderweg heeft hij een zeer indrukwekkende ontmoeting met de Eeuwige. Bij aankomst in Charan ontmoet hij zijn nichtje Rachéel en is direct hevig verliefd op haar. Zijn oom Lavan neemt hem in huis en laat Ja’aqov zeven jaar werken om Rachéel te mogen trouwen. Lavan bedriegt Ja’aqov echter door hem Léa als vrouw te geven, en om Rachéel als vrouw te mogen hebben, moet hij nogmaals zeven jaar werken.

Tussen Léa en Rachéel ontstaat een langdurige twist om de gunst van Ja’aqov waardoor, mede door de inzet van hun slavinnen, twaalf zonen en een dochter worden geboren. Ja’aqov wordt door Lavan gedwongen om nogmaals zeven jaar te werken om zijn loon te mogen ontvangen. De Eeuwige zegent Ja’aqov, en diens veestapel wordt enorm uitgebreid, zeer tot ongenoegen van Lavan. De Engel van de Eeuwige zegt Ja’aqov in een droom dat hij terug moet gaan naar het land Kanaän. Ja’aqov wil een confrontatie met Lavan vermijden en vertrekt stiekem. Lavan achtervolgt Ja’aqov, maar hij wordt door G’d gewaarschuwd Ja’aqov geen kwaad te doen. Lavan ontmoet Ja’aqov en uiteindelijk sluiten deze twee een verbond en gaan uit elkaar.

Luister je weer mee?

Uitzendingen: Elke vrijdag 21:00 uur (herhaling op zaterdag 02:00, 10.00 uur en 19.00 uur, zondag 02:00 uur en 09.00 uur en maandag 02:00 uur).

Shalom,


Presentator: Kees Duijzer

 

Onderwerpen:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב