Parashat Pinchas met Anco van Moolenbroek
22/07/2022

Parashat Pinchas met Anco van Moolenbroek

Klik hieronder om naar de uitzending te luisteren:


De parasha die deze week op het rooster staat, is Parasha Pinchas. Dit gedeelte van de Thorah is genoemd naar de zoon van de priester Eleazar, Pinchas. Het volk Israël staat aan de grens van het beloofde land. Nog even en de woestijnreis is ten einde. De reis door de zevende dag eindigt en de achtste dag breekt aan.

Dat is een kanteling in de tijd. Een wisseling van tijdperk. Zoals ook wij in onze dagen een kanteling meemaken. We staan op de grens van de Messiaanse tijd. De voetstappen van de Messias worden gehoord en de barensweeën van de nieuwe tijd worden sterker en volgen elkaar steeds sneller op.

De Thorah is de blauwdruk van de wereld en de wereldgeschiedenis. Ook uit Parasha Pinchas komt dat onderwijs. Centraal staat de verdeling van het land naar de geslachten. Daarover wil ik in dit Leerhuis nadenken. De grens is bereikt. Eerst kijken we dan naar de telling van de strijdbare mannen, Num. 26. Vervolgens onderzoeken we de betekenis van de dochters van Tselophechad. Op de grens van het beloofde land gaat het dus over de telling van de strijdbare zonen en over het erfbezit van de dochters.

De vijf rechtvaardige dochters van Tselaphechad tonen ons de Rechtvaardige Messias. We vinden ze terug in de gelijkenis van de wijze en de dwaze meisjes. Wil je het verband weten? Leer dan weer mee in het Leerhuis.

Shalom,

Presentatie:  Anco van Moolenbroek

Onderwerpen:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב