Parashat Lech Lecha met Arnold Visscher
15/10/2021

Parashat Lech Lecha met Arnold Visscher

Klik hieronder om naar de uitzending te luisteren:


Lezingen:Thora Genesis 12:1-17-27
Haftara: Jesaja 40:27-41:16
Tweede testament: Romeinen 4

Introductietekst:
Bereshiet/Genesis 12:1:
„Dan zegt de Ene tot Abram: ga, jij, (Lech-Lecha לֶךְ-לְךָ – ga voor jezelf) ga weg uit je land, uit je geboortetent en uit het huis van je vader naar het land, dat Ik je zal doen zien.

Lech-Lecha (לֶךְ-לְךָ – Hebreeuws voor “ga!” of “vertrek!”, letterlijk “ga voor jezelf” is de derde lezing in de jaarlijkse thora cyclus.

De parasja vertelt ons diverse verhalen. Het is het begin van de reis van Abram met de Eeuwige. Het moet ongeveer zo zijn gegaan dat toen Abram de wereld waarin hij leefde aanschouwde, hij tot de vaststelling kwam dat er meer moet zijn tussen hemel en aarde dan de afgoden waar hij tussen opgroeide. Want wanneer de Ene voor het eerst aan hem verschijnt en zegt dat hij zijn land moet verlaten, zijn familie en het huis van zijn vader, en naar een onbekend land moet reizen, waar de Ene hem tot een groot volk zal maken gehoorzaamt hij zonder tegenspraak.

Het gaan, het lopen, symboliseert een situatie van vooruitgang en stijging, dit in tegenstelling tot stilstand en achteruitgang. Ook al gebeuren er zaken in deze parasja die een daling aanduiden, bijvoorbeeld de hongersnood in Kanaän en de daarmee gepaard gaande afdaling naar Egypte. Toch moeten wij goed onthouden dat elke daling, noodzakelijk is voor een stijging. Gelijk aan een wiel dat telkens ook naar beneden draait om verder te komen. Wanneer wij zo ook leren van onze dieptepunten en steeds beseffen zoals het lied zegt: “dat op bergen en in dalen, ja overal is God, waar wij ook immer dwalen of toeven daar is God”, zo kunnen wij leren van alle situaties. Ook elke daling was leerzaam voor Abraham, hij kwam immers rijk gezegend en volgeladen weer terug in Kanaän. Door die eerste stap in geloof te zetten; Lech Lecha!

Uitzendingen: Elke vrijdag 21:00 uur (herhaling op zaterdag 02:00, 10.00 uur en 19.00 uur, zondag 02:00 uur en 09.00 uur en maandag 02:00 uur).

Shalom,

Presentatie: Arnold Visscher

Onderwerpen:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב