Parashat Lech Lecha (Ga uit)
30/10/2020

Parashat Lech Lecha (Ga uit)

We lezen:
Thora Genesis 12:1-17-27
Haftara Jesaja 40:27-41:16
Tweede testament Romeinen 4:1-25

Introductietekst Bereshiet/Genesis 12:1:

„Dan zegt de Ene tot Abram: ga, jij, (Lech-Lecha לֶךְ-לְךָ – ga voor jezelf) ga weg uit je land, uit je geboortetent en uit het huis van je vader naar het land, dat Ik je zal doen zien“.

Lech-Lecha (לֶךְ-לְךָ – Hebreeuws voor “ga!” of “vertrek!”, letterlijk “ga voor jezelf” is de derde lezing in de jaarlijkse thora cyclus. De parasja vertelt diverse verhalen o.a. de roeping van Abram (die zou worden Abraham), de verhuizing naar Egypte vanwege hongersnood en de leugen om Sarai haar schoonheid aan Farao met de gevolgen van dien, het verdelen van het land met Lot, de oorlog tussen de vier koningen en het verbond met de Ene, Sarai’s spanningen met haar dienstmeisje Hagar, de geboorte Ismaël en het verbond van de besnijdenis.

Een reis van duizend kilometer begint met de eerste stap! Zo begon ook Abraham aan zijn reis in gehoorzaamheid. Het is mooi om te zien dat Abram een pelgrim was, een doortrekker, die niet zijn tentpinnen voor vast in de aarde zette. De plaats waar hij leefde zag hij niet als zijn thuis. De Hebreeënbrief zegt ons dat hij het nooit als thuis beschouwde totdat het Koninkrijk er is gevestigd en er een stad zal zijn wiens bouwer en maker de Ene zelf is. Hij wist dat zijn eerste stap hem niet alleen naar het beloofde land zou leiden, maar  “Lech Lecha” naar het Koninkrijk!

Uitzendingen: Elke vrijdag 21:00 uur (herhaling op zaterdag 02:00, 10.00 uur en 19.00 uur, zondag 02:00 uur en 09.00 uur en maandag 02:00 uur).

Shalom,

Presentator: Arnold Visscher

Klik hier om naar de uitzending te luisteren:


Onderwerpen:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב