Parashat Ekev (als/wanneer/omdat, -hiel-)
07/08/2020

Parashat Ekev (als/wanneer/omdat, -hiel-)

Spreker:
Passage: Deuteronomium 7:12-11:25

Introductietekst:  Deuteronomium 7:12
“ Dan zal het gaan geschieden, omdat/als/wanneer (ekev) u luistert (sjema) naar deze bepalingen, en ze houdt en doet, waken zal de Ene dan, uw Heer, over het verbond en vriendschap die Hij aan uw vaderen heeft gezworen.”

We lezen:
Thora:  Deuteronomium 7:12-11:25
Haftara:  Jesaja 49:14-51:3
Tweede Testament:  Hebreeën 11:8-13

Wanneer we aan de parasja Ekev de betekenis omdat/als/wanneer meegegeven dan doen we hiermee tekort. De letterlijke betekenis van Ekev is 'hiel'. Maar in onze tekst wordt het zo niet toegepast. Toch is het goed om deze betekenis vast te houden want we varen wel wanneer we Zijn geboden houden en doen en niet onder onze “hiel” vertrappen.In deze parasja zet Mozes zijn laatste toespraak voort. Hij herinnert hoe de Eeuwige het volk met machtige daden bescherming heeft geboden en liefheeft.

Maar waarschuwt ook voortdurend geen afgoden te dienen en de geboden in acht te nemen. De absolute voorwaarde voor welvaart en voorspoed! Mozes memoreert aan de lange woestijnreis en de beproevingen van honger en dorst als test. Dit om duidelijk te maken, dat niet door brood alleen de mens leeft, maar dat alles een geschenk is van de Schepper. De mens moet waken voor overmoed en hoogmoed!

Uitzendingen: Elke vrijdag 21:00 uur (herhaling op zaterdag 02:00, 10.00 uur en 19.00 uur, zondag 02:00 uur en 09.00 uur en maandag 02:00 uur).

Shalom,

Presentator: Arnold Visscher

KLIK HIERONDER OM TE LUISTEREN


DELEN
[Sassy_Social_Share]

Onderwerpen:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב