Over het weer gesproken
06/09/2021

Over het weer gesproken

Klik hieronder om naar de uitzending te luisteren:


Loflied op de komst van de HEERE

Zing voor de HEERE een nieuw lied,
zing voor de HEERE, heel de aarde.

Zing voor de HEERE, loof Zijn Naam,
breng de boodschap van Zijn heil van dag tot dag.

3Vertel onder de heidenvolken van Zijn eer,
onder alle volken van Zijn wonderen.

4Want de HEERE is groot en zeer te prijzen,
Hij is ontzagwekkend boven alle goden.

Over het weer gesproken
De voorgaande keren hebben we de nadruk gelegd op de ‘andere goden’, de ‘idolen’ die er in deze wereld zijn. Maar, de nadruk in het laatst gelezen vers moet vanzelfsprekend liggen op het eerste gedeelte van de tekst dat zegt dat de HEERE, JHWH, omdat we niet weten hoe we Zijn Naam moeten uitspreken, groot is en zeer te prijzen. Hij is ontzagwekkend, zegt de tekst.

Ik ga u een voorval vertellen van wat ik gisteren meegemaakt heb. Ik maakte een wandelingetje langs de woonplaats waar ik woonde. Ik weet niet hoe u dan vergaat, maar tijdens zo’n wandeling kunnen je gedachten wegdwalen naar van alles en nog wat. Maar deze keer wilde ik bewust mijn gedachten richten op de Heere God. En na een paar minuten kom ik een man van middelbare leeftijd tegen die zijn hondje uitlaat. We groeten elkaar, en in het loopje maken we een opmerking over het weer. De man antwoord met de opmerking: ‘Al het weer komt van de Heer’.

Dan heeft hij mijn aandacht, nog even twijfel ik, maar loop dan terug. Ik vraag hem naar de achtergrond van zijn opmerkingen hij begint uit het niets te getuigen wie de Heere God voor hem is: Groot en zeer te prijzen. Hij vertelt me dat hij in een zware gereformeerde gemeente zit en een paar jaar geleden tot geloof in het verlossingswerk van de Heere God gekomen is. Wat een verlossing was dat voor hem. Ik hoefde tijdens het gesprek niet veel te zeggen. Hij was voor lof over de Heer. Zijn lippen stroomden bij wijze van spreken over. Toen we uit elkaar gingen, groeten we elkaar als broeders in de Heere.

Een paar uur later vertelde ik een vriend van mijn ontmoeting met deze man. Mijn vriend wist meteen de naam van de man te noemen, hij had namelijk hetzelfde hondenras als mijn vriend en zij ontmoetten elkaar tijdens het uitlaten van de hond. En wat blijkt: De man blijkt tijdens zijn rondje met de hond in zijn ontmoetingen altijd goed van de Heer te spreken. Daaraan herkende mijn vriend de man.

Misschien vraag je je af waarom ik dit verhaal vertel. Weet je, misschien denken wij wel vaak veel te ingewikkeld over hoe we de Heere G’d moeten of kunnen prijzen. Misschien hechten we wel veel te veel waarde aan de zogenaamde aanbiddingstijd en muziek tijdens onze wekelijkse diensten. Hem prijzen kan ook zo eenvoudig als deze man met zijn hondje. Gewoon tegenover de mensen spreken over hem. Zomaar tijdens een wandelingetje met je hond. Of als je die niet hebt, zonder de hond. Gewoon maar vertellen wie de Heere God voor je is. Hoe groot en ontzagwekkend Hij voor je is. Dat Hij de eerste plaats in je leven hebt.

We gingen uit elkaar, zegenden elkaar. Voor die tijd nooit elkaar ontmoet en nu op het aller onverwachts broers van elkaar. En ik kan je vertellen: We gingen beiden onze weg met blijdschap. Net als de Emmaüsgangers, want Hij was er bij tijdens deze wandeling.

Mag ik het eens heel praktisch toepassen deze ochtend? Hoe vaak gaan de gesprekken die we hebben met andere mensen niet over het weer? Misschien is dat ook voor jou en mij aanleiding om eens de opmerking te maken: Als het weer komt van de Heer. Een mooiere ingang of aanleiding om de Heer aan te prijzen hebben we denk ik nauwelijks.

Als dat geen zegen is.

Groot is de Heer

https://www.youtube.com/watch?v=-nIpLOcRMWs

Delen
[Sassy_Social_Share]

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב