Over de geboorte van de Heere Jezus gesproken
25/12/2019

Over de geboorte van de Heere Jezus gesproken

Over de geboorte van de Heere Jezus gesproken
De geboorte van Jezus Christus wordt traditioneel op 25 december met Kerst gevierd. De Messias zou op 25 december in het jaar 1 geboren zijn.

Christenen vieren op 25 december traditioneel de geboorte van Jezus. De Bijbel bevat twee delen waarin de geboorte van Jezus beschreven wordt, namelijk het Evangelie van Mattheüs en het Evangelie van Lucas.

In beide evangelies wordt namelijk geen datum en zelfs geen jaargetijde genoemd voor de geboorte.

Voordat er in Europa kerst werd gevierd, werden er feesten gehouden om te vieren dat de langste nacht van het jaar voorbij was. Germaanse volkeren in het noorden van Europa vierden op 21 december zogenaamde joelfeesten.

In de Scandinavische talen heet kerstmis tot op de dag van vandaag jul. Bij dit feest werden bomen in huis geplaatst en werden er vreugdevuren van hout gestookt.

Heidenen in Rome vierden rond 21 december een feest ter ere van Saturnus, de zogenaamde Saturnaliën. En ook de Romeinen kenden een feest om te vieren dat de langste nacht voorbij was. Dit feest vond plaats op 25 december. Daarnaast vierden de aanhangers van de Perzische god Mithra de geboorte van deze god op 25 december.

Er bestaan theorieën die beweren dat de christelijke kerk de bestaande feestelijkheden als uitgangspunt heeft gebruikt voor de geboorte van Christus. Er waren in deze periode zoals gezegd al veel volksfeesten en het christelijke feest zou hierdoor goed in deze periode passen.

In de vierde eeuw werd 25 december door de christelijke kerk officieel vastgelegd als geboortedatum van Christus. De christenen konden de heidense rituelen niet laten verdwijnen, dus pasten ze zich aan deze gebruiken aan om in de toen bestaande maatschappij te passen.

Het geboortejaar van Jezus is een ander onzeker element. Onze hedendaagse jaartelling is gebaseerd op de geboorte van Jezus.

Het systeem van onze jaartelling werd in het jaar 525 ontworpen door een monnik. Hij stelde vast dat Jezus op 25 december in het jaar 1 werd geboren. Deze berekeningen bleken achteraf echter niet te kloppen.

In het evangelie van Mattheüs wordt namelijk gesteld dat Jezus geboren werd toen de Joodse vazalkoning van de Romeinen Herodes I in Judea aan de macht was.

Herodes stierf echter in het jaar 4 voor Christus. Het geboortejaar van Jezus ligt hierdoor waarschijnlijk even voor het jaar vier voor Christus.

Tsja, misschien heb ik je met deze uitleg een illusie armer gemaakt, maar ook hierin moeten we natuurlijk eerlijk zijn. Datum en jaartal kloppen niet en tegelijkertijd moeten we concluderen dat Kerst zoals bijna de hele wereld deze dagen gedenkt, een heidense oorsprong heeft.


 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב