#0634 Over Gods beloften gesproken (2)
06/06/2022

#0634 Over Gods beloften gesproken (2)

Klik hieronder om naar de uitzending te luisteren:


Psalm 105

37 Hij leidde hen uit met zilver en goud,
onder hun stammen was niemand die struikelde.

38 Egypte was blij toen zij wegtrokken,
want angst voor dit volk was op hen gevallen.

39 Hij spreidde een wolk uit om hen te bedekken
en gaf vuur om de nacht te verlichten.

40 Zij baden, en Hij deed kwartels komen,
Hij verzadigde hen met hemels brood.

41 Hij opende een rots en er vloeide water uit,
dat als een rivier door de dorre plaatsen stroomde.

42 Want Hij dacht aan Zijn heilige woord,
aan Abraham, Zijn dienaar.

43 Zo leidde Hij Zijn volk uit met vreugde,
Zijn uitverkorenen met gejuich.

Over Gods beloften gesproken (2)
Tsja, de voorgaande uitzending stonden we stil bij de belofte die God in Gebesis deed dat Zijn volk bladen met geschenken uit het land van de verdrukking zou vertrekken en eeuwen daarna zien we dat God zijn woorden waar maakt.

Dat kunnen we voor kennisgeving aannemen maar heeft ook ons iets te zeggen. Alle beloften gedaan aan Zijn volk Israel, elke voorzegging, elke profetie zal opgetekend door de woorden van God zullen tot de punt en komma, de tittel en de jota, de allerlkleinste tekens in het Hebreeuws nagekomen worden. En zal niets achterblijven.

Maar ook in ons eigen persoonlijk leven is het waar dat God Zijn beloften aan u al of niet persoonlijk gedaan na zal komen. Er blijft bij wijze van spreken geen nagelschrap over. Ook al, laten we maar eerlijk zijn vanmorgen, twijfelen wij daarnogal eens aan.

Er zijn zoveel twijfelaars onder de gelovigen. Zij hebben de Heer lief en geloven in Zijn volbrachte werk. Toch is daar die twijfel: Is het wel voor mij? Zal ik daar straks ook deel aan hebben? Kan ik dat zeker weten? En zo bewegen zij zich tussen hoop en vrees, twijfel en zekerheid, en zij worden soms ook nog heen en weer geslingerd door allerlei wind van leer. En dat, terwijl de Bijbel het boek van de zekerheid is! Het is immers het Woord van God. En nu klinkt het woord twijfel niet zo zwaar, toch is het in feite ongeloof. In het Evangelie vinden wij een mooie illustratie van het spanningsveld tussen twijfel en geloof.

In Mattheüs 14 vinden wij het verslag van een wonderlijke gebeurtenis, namelijk dat Jezus op het water loopt. Eerst menen de discipelen een spook te zien, maar als dan blijkt dat het hun Heere is, vraagt Petrus: "Heere, als U het bent, geef mij dan bevel over het water naar U toe te komen" (vs. 28). Op zichzelf natuurlijk een merkwaardige vraag (wie bedenkt nu zoiets?), maar toch lezen we: "En Hij zei: Kom!" En op bevel van de Heere stapt Petrus over boord en loopt dan over het water naar Jezus toe. Tot zover gaat het nog allemaal goed, maar dan gebeurt het. Petrus ziet op de wind en hij wordt bevreesd. Misschien realiseerde hij zich ineens het wonder: hij liep op het water, dat kan toch helemaal niet! Als er nu één ding ´bewezen´ is, dan is het wel, dat een mens niet op het water kan lopen. De schrik slaat Petrus om het hart en prompt begint hij te zinken. Zie je wel, daar heb je 't nou! Petrus schreeuwt tot de om redding, en gelukkig, de Heere is nabij. Jezus grijpt hem vast en zegt dan: "Kleingelovige, waarom waarom hebt u getwijfeld?" En wat blijkt?

De Heere had toch Zijn Woord gespoken: Kom! En als Hij het zegt, waarom zou Petrus dan twijfelen? Nee, dan is het geen twijfel, maar ongeloof.

Geloven is: vertrouwen op het Woord van God. En dat ontbrak er nu aan bij Petrus, die meer respect had voor de wind en het water, dan voor het Woord van zijn Heer. Als we eerlijk zijn kunnen wij het ons best voorstellen, dat Petrus dit overkwam. Zou het ons anders vergaan zijn? Het was toch ook nogal wat... Ja, en dat maakt het tot zo'n geweldige les!

Want wát God ook zegt, hoe vreemd het ook mag lijken, Gods Woord is de waarheid. Daar hoeven wij nooit aan te twijfelen. Als wij dat wel doen is dat in feite ongeloof. Wij moeten ons dus niet tevreden stellen met gedachten als: "ach, iedereen twijfelt wel eens", of: "twijfelen is menselijk". Dat is allemaal wel zo, maar het is niet wat God wil! God wil niet dat we twijfelen (= ongelovig zijn), maar dat we zeker zijn van... Zijn zaak! Niet op onszelf zien of op anderen, hoe moeilijk dat soms ook is; ook niet op de omstandigheden, hoe zwaar die soms ook kunnen zijn. Nee, alléén zien op de Heere en Zijn Woord geloven. Niet in jezelf, of in anderen, of in tradities, of in omstandigheden, maar in de Heere. Weet wie Hij is, de Almachtige. En denk niet, die man heeft makkelijk praten, hij moest eens weten in welke omstandigheden ik zit, dan zou hij wel anders praten. Ik kan er over mee praten wanneer het leven tegen zit.

Besef dat het Zijn Woord is, van de Allerhoogste. Ook dit is uiteraard een leerschool. Juist door moeilijke omstandigheden heen wil de Heere ons leren te vertrouwen op Hem.

Als dat geen zegen is.

Ik heb vanmorgen gekozen voor een lied van Kinga Ban. U weet wel, zij is enige jaren geleden overleden aan de verschrikkelijke ziekte die we de naam kanker gegeven hebben. En zij zingt het lied ‘vandaag’. Misschien wel ter bemoediging voor u of voor jou. Van

Gisteren is een afdruk van je voeten in het zand.
Morgen is de aanblik van een eindeloos groot strand.
De zee komt op wanneer ze wil, ze wist je passen uit.
En als de wind het zand bespeelt, zie je nauwelijks meer vooruit.

Dit is vandaag, het is alles wat je hebt.
Morgen komt later en gisteren is alweer weg.
Dit is vandaag, met z’n vreugde en zijn pijn
en je hoeft maar één ding te doen. Dat is: er zijn.

Als je om je heen kijkt, maar je ziet niet wat je hoopt.
En als het lijkt of je al tijden zonder toekomst verder loopt.
Bedenk dan, als je zicht verliest: je loopt in Iemands zicht.
De Aanwezige verlaat je niet, want de hemel gaat nooit dicht.

Dit is vandaag en het is alles wat je hebt.
Morgen komt later en gisteren is alweer weg.
Dit is vandaag, met z’n vreugde en zijn pijn
en je hoeft maar één ding te doen...

En niets is moeilijker dan laten gaan.
De toekomst, het verleden.
Maar je bent al hier, je kunt het aan.
Gedragen door de Ene.

Dit is vandaag en het is alles wat je hebt.
Morgen komt later en gisteren is alweer weg.
Dit is vandaag, met z’n vreugde en zijn pijn.
Je hoeft maar één ding te doen. Dat is: er zijn.
Vandaag...

https://www.youtube.com/watch?v=ELVMYipj0_E

DELEN
[Sassy_Social_Share]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב