Voor ±20 falafelballetjes

 

Bereidingstijd:
  • 8 uur weektijd
  • 15 minuten voorbereiding
  • 20 minuten kooktijd

 

Typisch voor de Israëlische keuken zijn natuurlijk de gefrituurde falafelballetjes in een pitabroodje met een keur aan mogelijke toppings erbij. Warm geserveerd met een schoteltje humus ernaast, wie wordt er bij de gedachte eraan niet hongerig van?

 

Het Guesthouse in Jeruzalem waar ik als vrijwilliger werkte had twee koks: Musa en Joseph. Mijn favoriet van de twee was Musa [ /`moe-sa/ ], een goeiige Palestijn met de klassieke omvang van een kok – je weet wel wat ik bedoel, denk ik. Wat mij betreft maakte hij de beste falafel van de stad, niet te zout en precies goed gekruid. Standaard ging daar altijd een keur van groente, al dan niet ingemaakt, bij zoals dungesneden rauwe rode kool, tomaten, augurk, geraspte wortel en een dikke klodder humus [ /`choe-moes/] erbij voor het laatste restje pita. Heerlijk!

 

Je hoeft ze natuurlijk niet in een pita te serveren. Mensen die geen tarwe kunnen verdragen kunnen ook uitwijken naar de andere gangbare optie, patat. En daarnaast natuurlijk de rauwkost en ingemaakte groente en humus.

 

Voor dit recept heb je een keukenmachine nodig met snijblad om te kunnen pureren. De gedroogde kikkererwten moeten eerst een nacht weken voordat je ze kunt verwerken. Je kunt ze ook ’s ochtendsvroeg onder water zetten om ze vlak voor het avondeten te maken; als ze maar ten minste acht uur onder hebben gestaan alhoewel sommigen zelfs 16 uur aanhouden. Kant-en-klare kikkererwten zijn in mijn ervaring niet erg geschikt; de falafel mist dan zijn stevigheid en bovendien smaakt het lang zo lekker niet.

Als laatste tip, serveer de falafel direct na het frituren. Dan smaken ze het best.

 

Ingrediënten

 

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 75 gram fijngesneden ui
  • 2 à 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 3 el verse koriander, of platte peterselie
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • ¼ tl chilivlokken
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl (gerookte) paprika- of korianderpoeder
  • ½ tl geelwortel (kurkuma)
  • 1 ½ cup meel
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl zeezout
  • 4 el water
  • ½ cup sesamzaadjes
  • 800 ml vloeibare frituurolie (zonnebloem of extra lichte olijfolie)

 

 

Bereiding

 

Stap 1

 

Laat de gedroogde kikkererwten in een grote pan een nacht ruim onder water staan. Hou als vuistregel aan dat er meer dan de dubbele hoeveelheid water bij moet. Indien mogelijk, controleer na een paar uur of ze nog steeds onder staan aangezien de kikkererwten in massa toenemen.

 

Stap 2

 

Giet het water af en laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Snij ondertussen de ui en pluk de blaadjes van de koriander of platte peterselie van de steeltjes. Doe de kikkererwten, de ui, knoflook en de blaadjes koriander met elkaar in de keukenmachine. Pureer met korte pulsen totdat de brei bij elkaar blijft. Schraap daarbij ook de wand van de kom een paar keer schoon.

 

Stap 3

 

Voeg nu de specerijen, meel, bakpoeder en het zout toe. Doe er 3 eetlepels water bij. Zet de keukenmachine weer aan tot het een smeuiige maar stevige massa is. Indien nodig, voeg nog een vierde eetlepel water toe om de brei bij elkaar te houden. Is de brei te nat, voeg dan nog een eetlepel meel toe en meng het goed.

 

Stap 4

 

Breng de kikkererwtenpuree nu over in een schone kom.

(NB Wil je de falafel pas later serveren, dan raad ik je aan de kom af te dekken en in de koelkast te zetten en een half uurtje voor je gaat bakken het er weer uit te halen.)

Verhit de olie in een pan met zware bodem totdat het ‘suddert’.

Maak je handen nat en vorm een rond balletje van de brei ter grootte van een walnoot (± ø 4cm) ; zorg dat het compact is. Plet het lichtjes en laat in de olie glijden. Frituur ongeveer 3-4 minuten of totdat het goudbruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken en afkoelen op een stukje keukenrol. Proef je testfalafel en voeg eventueel zout of peper toe aan het falafeldeeg. Ook als je vindt dat je de kruiden of specerijen te weinig proeft kun je dat nu nog aanpassen.

 

Stap 5

 

Herhaal de stappen voor het rollen van de falafelballetjes en haal ze door de sesamzaadjes. Frituur in porties; zorg dat ze genoeg ruimte in de olie hebben. Bak ze totdat ze goudbruin en knapperig van buiten en gaar van binnen zijn. Aan de hand van je testfalafel heb je kunnen vaststellen of het korter of langer nodig heeft. Hoe langer de olie op het vuur staat des te sneller ze bakken.

 

Stap 6

 

Laat de falafel uitlekken op keukenpapier. Stop ze in een pita samen met je favoriete toppings, aangevuld met humus of een andere saus en serveer direct.

 

 

Béte Avon!

(eet smakelijk!)

 

 

 

 

EN / NL/ עב