Een Duits humanitair team dat Israël heeft ondersteund met hulp ter waarde van 9 miljoen shekel ($ 2,5 miljoen), dreef hun humanitaire donatie aan Israël voor het eerst zelf, via de haven van Haifa.

De Duitse organisatieGAiN (Global Aid Network) Duitsland, die rechtstreeks samenwerkt metHelping Hand Coalition, een Israëlische organisatie die overlevenden van de Holocaust bedient, leverde en sponsorde drie vrachtwagens en zes containers met proviand om het volk van Israël te zegenen.

De drie vrachtwagens legden in zeven dagen 4.500 kilometer af, reden van Duitsland naar Italië via Zwitserland, namen vervolgens een veerboot naar Griekenland, doorkruisten het land en gingen aan boord van een schip naar Haifa, Israël, via Limassol, Cyprus. De levering bestond uit een rondreis van drie weken, inclusief de tijd doorgebracht in Israël.

De route van Duitsland naar Israël

Zes Duitse vrachtwagenchauffeurs, onder wie GAiN-voorzitter Klaus Dewald, maakten deindrukwekkende reis en kwamen allemaal voor het eerst naar Israël. Helping Hand Coalition erkende de chauffeurs voor “geduldig en liefdevol omgaan met de Israëlische douane in de haven van Haifa en zelfs een licht zijn voor de douaneagenten, wat een onderneming op zich is.”

Chauffeurs Peter en Elisabeth Kircher zijn eigenaren van een groot logistiek bedrijf in Duitsland, dat samenwerkt met GAiN; Thomas en Heidi Schmidt zijn eigenaren van een gespecialiseerd bedrijf dat kerncentrales in Duitsland onderhoudt; Matthias Grapentin werkt als zakenbankier bij een van de grootste banken in Duitsland.

In de afgelopen 15 jaar heeft GAiN Duitsland tientallen containers met goederen verscheept om uit te delen aan overlevenden van de Holocaust, eenzame soldaten, mensen met een handicap, gezinnen in nood, vluchtelingen en vele anderen. GAiN biedt ook maandelijkse financiële steun aan honderden overlevenden van de Holocaust die in Israël wonen.

In plaats van de containers zoals gewoonlijk te verzenden, besloot het Duitse team de humanitaire hulpgoederen naar Israël te brengen om zijn 15-jarige partnerschap met Helping Hand Coalition te vieren en deel te nemen aan de viering van het 15-jarig jubileumevenement van HHC.

Eenmaal in Israël losten de vrachtwagens een groot aantal pallets – gewaardeerd in de miljoenen shekels – uit hun containers, in het distributiecentrum van hetJoseph Projectin Beit Shemesh.

HHC citeerde het Joseph-project als een “sterke partner van Helping Hand Coalition in deze onderneming” voor al zijn “hulp bij het opslaan en helpen bij de distributie van de goederen binnen Israël.”

Duitse vrachtwagenchauffeurs die op de berg Karmel in het noorden van Israël rijden en humanitaire hulp leveren (Foto met dank aan GAiN)

De goederen die door het GAiN-team werden gebracht, omvatten nieuwe merkkleding: schoenen; mobiliteitshulpmiddelen zoals rollators en wandelstokken; hygiënische producten, waaronder zeep, papieren handdoeken en lichaamsproducten; matrassen, speelgoed, huishoudelijke apparaten, kinderartikelen, voedsel en meer.

Na Beit Shemesh vervolgden de vrachtwagenchauffeurs hun reis door Israël. Ze reisden van de Golanhoogten, door Galilea en Haifa, langs de kust door Caesarea en Netanya, over de heuvels van Judea naar Jeruzalem, en door de Dode Zee en de Negev-woestijn.

De Duitsers pionierden een belangrijke reis in naam van de vriendschap met Israël. Voor hen was het zowel een humanitair project als een zielzoekende reis.

Peter Kircher zei dat hij ervan genoot om het land Israël zelf te ervaren, toen het land van de Bijbel tot leven kwam.

Het geschenk van het GAiN Germany-team kwam uit het hart, zonder de verwachting dat ze er iets voor terug zouden krijgen.

GAiN Duitsland en HHC hebben samen GAiN Israël opgericht om gezamenlijke activiteiten te ondersteunen die bedoeld zijn om de Europese humanitaire hulp aan Israëli’s in nood snel uit te breiden.

Duitse vrachtwagenchauffeurs die humanitaire hulp leveren aan Israël (Foto met dank aan GAiN)

Naast het bieden van hulp, heeft dit initiatief tot doel een sterk standpunt in te nemen van steun voor Israël, vooral in een tijd van toenemend Europees en wereldwijd antisemitisme. Het heeft ook een geestelijk doel: Israël zegenen, dat de organisatie erkent als gods oogappel.

De organisatie gelooft dat het zegenen van Israël zal resulteren in een nieuw seizoen van spirituele doorbraak, waardoor nog meer humanitaire hulp kan worden vrijgegeven en gemobiliseerd die wereldwijd kan worden gedistribueerd. Naast het ondersteunen van Israël, biedt GAiN Duitsland humanitaire hulp aan ’s werelds armste, zwakste en meest kwetsbare mensen.

GAiN heeft tijdens de recente oorlog meer dan 170 containers met hulpgoederen naar Oekraïne vervoerd en heeft veel meer containers naar andere landen binnen Europa of landen die zijn getroffen door natuurrampen (zoals Haïti, Indonesië en anderen) gereden. GAiN biedt ook hulp aan vluchtelingen in het Midden-Oosten, waaronder Irak, Jordanië en Afghanistan, en stuurt regelmatig containers naar Afrika en zelfs Noord-Korea.

De inspanningen van GAiN Duitsland worden gedreven door de visie van Dewald, die ook voorzitter is van GAiN Worldwide. De visie van Dewald omvat het bieden van steun aan mensen in nood over de hele wereld en het houden van het Joodse volk als een centraal punt in zijn activiteiten door voortdurend steun te sturen naar Israël.

De familieleden van zijn vrouw Claudia werden erkend als Rechtvaardige onder de Naties voor het redden van de levens van veel Joden in nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dewald is sinds het begin bestuurslid van Helping Hand Coalition. Hij is ook mede-oprichter en internationaal bestuurslid van Helping Hand Global Forum, een internationale NGO geregistreerd in Israël die interreligieuze dialoog aanmoedigt, pleit voor vrede in Israël en het Midden-Oosten, kansarme mensen in nood helpt – ongeacht religie of etniciteit – en helpt bij internationale inspanningen op het gebied van publieke diplomatie.

Het Helping Hand Global Forum onderhoudt activiteiten in Israël en in 180 landen wereldwijd en is verbonden aan meer dan 250 gerelateerde Israëlische en internationale organisaties.


Bronvermelding:
Datum:        11-11-2022
Auteur:        Redactie
Beeld:          GAiN
Website:      https://news.kehila.org/


 

 

EN / NL/ עב