Religieuze wetgevers beweren dat het toevoegen van “In God We Trust” aan de Israëlische munten economisch succes zal brengen.

Leden van Benjamin Netanyahu’s nieuwe regering zeggen dat een van de sleutels tot het stabiliseren van de Israëlische economie het oproepen van Gods hulp is, op een officiële en formele manier.

De ultraorthodoxe partij Shas heeft een wetsvoorstel ingediend dat vereist dat de Israëlische munt wordt bedrukt met de zin “Wij vertrouwen op God”, naar het Amerikaanse voorbeeld van “In God We Trust”.

Het Joodse volk heeft een “duidelijk en eenvoudig geloof dat alles door God wordt gezegend, inclusief economische overvloed”, staat in het wetsvoorstel, dat verder uitlegt dat “het belangrijk is God dankbaar te zijn en dat geloof uit te drukken op de bankbiljetten en munten van de staat Israël.”

Shas zei dat de toevoeging van de zin “een middel voor het economische succes van Israël” zou zijn, en merkte op dat de Verenigde Staten van Amerika, de economisch machtigste natie ter wereld, dezelfde zin op hun munt hebben staan.

Bezalel Smotrich, Israëls nieuwe minister van Financiën, verklaarde vóór zijn aantreden eveneens dat het succes van de Joodse staat gekoppeld is aan het naleven van Gods Woord (de Thora), en dat hij een bijbelse aanpak zou hanteren voor het beheer van de economie van het land.

Seculiere oppositieleden als Avigdor Liberman, leider van Yisrael Beiteinu, bespotten het voorstel van Shas. “Dat is een interessante manier om Israëls hoge kosten van levensonderhoud aan te pakken,” twitterde Liberman sarcastisch.

Terwijl Israël als geheel economisch sterk is, overtreffen de lokale kosten van levensonderhoud al lang het gemiddelde maandinkomen van veel Israëli’s. Dit geldt vooral in grote steden als Tel Aviv en Jeruzalem, waar jonge gezinnen tegenwoordig onmogelijk een huis kunnen kopen.

Gescheiden zwemmen voor iedereen?
Onder de andere religieus gemotiveerde wetsvoorstellen die door de regering Netanyahu worden ingediend, zijn voorstellen om de zwemuren bij natuurlijke bronnen in nationale parken in het hele land te scheiden naar geslacht, en het verbod op chameets (zuurdesem) in openbare ziekenhuizen tijdens Pesach.

Beide kwesties werden aan de orde gesteld door de andere ultraorthodoxe coalitiepartij, Verenigd Torah Jodendom.

De kwestie van openbare ziekenhuizen die tijdens Pesach zuurdesem, zoals gebakken brood, blijven verstrekken aan niet-Joodse of niet-orthodoxe patiënten en personeel, bracht de vorige regering bijna ten val.


Bronvermelding:
Datum:        25-01-2023
Beeld:          Nati Shohat/Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב