Volgende week zondagavond (24 september) bij het vallen van de avond begint Yom Kippur, in het Nederlands bekend als Grote Verzoendag. Op die dag is het Joodse volk gehouden aan een vasten en bidden dat duurt van zonsondergang tot zonsondergang.

Tussen aanvang van Yom T’ruah (Rosh HaShanah) en Yom Kippur liggen tien dagen bekend als de Tien Ontzagwekkende Dagen. Die periode is bestemd voor het volk als geheel alsook het individu om relaties die zijn stukgelopen om wat voor reden dan ook te proberen repareren. Men zoekt verzoening met elkaar en met God, waarbij in Tempeltijden bijzondere rituelen en offers werden gebracht en de hogepriester op wonderlijke wijze in het Heilige der heiligen verzoening deed voor het volk bij God.

Wij dienen de allerhoogste God die vanuit Zijn volmaakte liefde en oneindige trouw vanaf het begin uit is op een relatie met de mens die Hij geschapen heeft. Hij is de God Die zonden vergeeft, Zelf verzoening voor de wereld heeft gedaan, en nu aan jou en mij vraagt om Hem daarin na te volgen.

Onder de vijgenboom wijdt deze week geheel aan Yom Kippur, door iedere dag een studie uit te zenden. De eerste dag een studie over Yom Kippur, daarna de serie Jona; dit Bijbelboek is vast onderdeel van de synagoge-lezing tijdens deze vastendag. Hieronder zie je het uitzendprogramma of klik hier voor het volledige weekoverzicht van Onder de vijgenboom.

maandag: Yom Kippur – van aangezicht tot aangezicht
dinsdag: Jona – deel 1
woensdag: Jona – deel 2 en Q&A
donderdag: Jona – deel 3 en Q&A
vrijdag: Jona – deel 4
zaterdag: Jona – deel 4 Q&A
zondag: herhaling Yom Kippur – Van aangezicht tot aangezicht

EN / NL/ עב