De Wereld Zionistische Organisatie (WZO) start een actie om ongeveer 1.000 nieuwe grote en permanente caravans in de landelijke gebieden van Israël te plaatsen ten behoeve van de opname van nieuwe immigranten (olim) uit Oekraïne.

Yishai Merling, voorzitter van de Settlement Division van de Zionistische Wereldorganisatie, zei: “De oorlog die uitbrak in Oekraïne verplicht ons om op te treden voor de onmiddellijke opname van immigranten.”

Een paar weken geleden, voor het begin van de vijandelijkheden in Kiev, startte Merling een gedetailleerd plan voor het opzetten van tijdelijke huizen voor Joodse families in Oekraïne die van plan zijn om Aliyah te maken (immigreren naar Israël). Hij toonde onlangs het onmiddellijke noodplan aan de voorzitter van de World Zionist Organization en de waarnemend voorzitter van het Joods Agentschap voor Israël, Yaakov Hagoel.

e Settlement Division, als een professionele en bekwame speler in de wereld van het stichten van nieuwe dorpen en nederzettingen in Israël, zal tijdelijke voorzieningen opzetten naast of in de buurt van permanente dorpen, waar de residentiële en openbare gebouwen bedoeld voor tijdelijke opname van gezinnen en individuen die uit Oekraïne komen, worden geplaatst.

Het plan omvat woongebouwen van verschillende groottes, variërend van 55 vierkante meter tot 90 vierkante meter. Vervolgens zullen de grote woonwagens worden gebruikt als complexen voor de opname van nieuwe immigranten (olim) of vluchtelingen in noodsituaties zoals oorlogen, aardbevingen en andere noodsituaties. In rustige tijden, zullen de gebouwen worden verhuurd en zal zo een deel van de programmakosten worden terugverdiend.

Volgens het noodplan komen de gebouwen in de volgende gebieden te staan: aan de noordgrens, Negev, Arava, Springs Valley bij Beit Shean en de Jordaanvallei. Om het plan uit te voeren is een regeringsbesluit nodig. “Als het regeringsbesluit wordt aangenomen, zijn de leden van de Settlement Division voorbereid op de onmiddellijke uitvoering”, zei Merling zondag.

“De aanhoudende gevechten in Oekraïne en de onzekerheid vereisen dat de staat Israël zich voorbereidt in overeenstemming met de opname van immigranten uit Oekraïne. Israël moet de verantwoordelijkheid nemen voor de Joodse gemeenschappen die daar wonen. Dit is wat Israël in het verleden deed, en dit is wat de Joodse staat vandaag zou moeten doen’, zei Yishai Merling.


Bronvermelding:
Datum:        28-02-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב