Het lijkt erop dat u binnenkort weer naar Israël kunt. Een van mijn favoriete plekken in het land is de imposante, prachtige Aravawoestijn. Daar gebeuren wonderen, zoals in het hele land.

Landbouw
De inwoners van de dorpen in de Aravawoestijn leven vooral van landbouw. Het is een uitdaging om de juiste producten te vinden om te verbouwen. De droge, brandende zon is een continue vijand. Een groot deel van de landbouw in de Aravawoestijn was de afgelopen jaren gewijd aan het telen van paprika’s. Maar het was te risicovol voor de boeren om hun levensonderhoud te baseren op slechts één product, hoe succesvol dat ook was. Dankzij onderzoek door het Arava Research & Development Centrum, dat wordt ondersteund door het Joods Nationaal Fonds, werd er gezocht naar andere bronnen van inkomsten. Producten die kunnen groeien in de enorme hitte van de woestijn.

Dadelbomen bleken uiterst geschikt voor dit klimaat. De boom gebruikt relatief weinig water en kan leven op het brakke grondwater dat diep in de grond zit. Ook hoeft de grond niet extra bewerkt te worden, zoals wel noodzakelijk is bij andere boomsoorten. Daardoor is de dadelteelt veel minder arbeidsintensief dan bijvoorbeeld die van groenten. Ook kun je dadels na de oogst nog zo’n anderhalf jaar opslaan. Sinds een aantal jaren is de dadelindustrie dan ook uitgegroeid tot een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de boeren in de Arava.

Drones
In het onderzoekscentrum wordt nu onderzocht hoe dadelpalmen te laten bestuiven met behulp van drones. Het stuifmeel wordt uit de bloemen van de mannelijke dadelpalmen gehaald. Een succesvolle bestuiving in het najaar is van groot belang voor een goede oogst. Tot nu toe wordt die bestuiving uitgevoerd door een trekker, die met een soort sneeuwkanon achterop het stuifmeel op de dadelpalmen blaast. Drones doen dat veel nauwkeuriger. De wind die door de propellers wordt veroorzaakt, blaast het stuifmeel over de bloemen heen.

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Bestuiven met drones is bovendien milieuvriendelijker en goedkoper. Zo wordt bespaard op brandstof voor de trekker en is er geen chauffeur meer nodig. Een prachtige oplossing voor de lekkerste dadels uit de Arava.


Bronvermelding:
Datum:        04-10-2021
Auteur:       Joanne Nihom
Website:      www.christenenvoorisrael.nl/


 

EN / NL/ עב