Terwijl Arabieren in Israël volledige rechten genieten, bewijst een nieuwe resolutie eens te meer het antisemitisme van de VN.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft op de een-na-laatste dag van 2022 besloten dat het Internationaal Strafhof (ICJ) zich moet buigen over Israëls “bezetting” van het zogenaamde Palestina.

87 lidstaten stemden voor de anti-Israëlresolutie en 26 tegen, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Italië, Hongarije, Engeland en de VS. Nederland onthield zich van stemmen.

De wereld zal nooit accepteren dat Joden het recht hebben om in hun Bijbelse thuisland te leven. Maar wie bepaalt het recht van Israël om in het land te wonen: de Bijbel of de VN?   

De Algemene Vergadering van de VN heeft het Internationaal Gerechtshof om een advies gevraagd over de juridische gevolgen van de Joodse aanwezigheid in het betwiste gebied.

Zij wil ook Israël veroordelen wegens discriminerende wetten. Het ICJ, gevestigd in Den Haag en ook bekend als het Wereldgerechtshof, is de hoogste VN-rechtbank die geschillen tussen staten behandelt. Zijn uitspraken zijn bindend, hoewel het ICJ niet bevoegd is ze uit te voeren.

Het is de schuld van de Joden
Telkens weer wordt Israël afgeschilderd als de schuldige, alsof Israël verantwoordelijk is voor het lijden van de Palestijnen. Geen woord over het radicale Hamas-regime in Gaza en het corrupte Fatah-bewind in Ramallah. Iedereen weet ervan en de meerderheid van de Palestijnen bekritiseert Fatah-leider Mahmoud Abbas en Hamas.

Maar dit alles wordt in de schaduw gesteld vanwege Israëls Bijbelse aanspraak op het land. Alsof de Bijbel de schuld is van al het kwaad. “Geen enkel internationaal orgaan kan beslissen dat het Joodse volk bezetters zijn in hun eigen thuisland. Elk besluit van een gerechtelijk orgaan dat zijn mandaat krijgt van de moreel failliete en gepolitiseerde VN is volkomen onwettig,” zei Israëls VN-ambassadeur Gilad Erdan.

De Palestijnen zijn enthousiast over de VN-resolutie en hopen dat het Internationaal Strafhof Israël nu zal “berechten voor zijn oorlogsmisdaden”. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas benadrukte dat het tijd wordt dat Israël verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. “Het is tijd dat Israël een rechtsstaat wordt en ter verantwoording wordt geroepen voor zijn voortdurende misdaden tegen ons volk,” zei Nabil Abu Rudeineh, woordvoerder van de Palestijnse president Abbas.

Nieuwe regering, oud patroon
Nu moet Israëls nieuwe coalitieregering onder Benjamin Netanyahu dit aanpakken en de wereldopinie uitleggen dat Israël geen racistische staat is. Dit zal niet gemakkelijk zijn voor de rechts-religieuze regering, vooral gezien de massale bouwplannen die de regering wil doorvoeren in het Bijbelse hartland Judea en Samaria.

Premier Netanyahu zal verstandig moeten laveren tussen de verschillende krachten binnen zijn coalitie en westerse waarnemers. Om Bijbelse beloften uit te voeren moet er beleid gemaakt worden. In zijn buitenlands beleid verdedigt Israël de Bijbel op bepaalde manieren en de internationale gemeenschap is het daar niet mee eens.

Voor de VN is de Bijbel irrelevant. Dit is een kwestie die Israël anders moet presenteren voor het ICJ en de wereld moet bewijzen dat de Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria een zegen is voor de Palestijnen.

“Het verachtelijke besluit zal de Israëlische regering niet tegenhouden. Het Joodse volk bezet niet zijn eigen land en geen enkele VN-resolutie zal deze historische waarheid verdraaien,” zei Israëls premier Benjamin Netanyahu kort na afloop van de shabbat.

Naast Israël zelf stemden de volgende landen tegen de anti-Israëlresolutie: Albanië, Australië, Canada, Costa Rica, Congo-Kinshasa, Duitsland, Estland, Guatemala, Hongarije, Italië, Kenia, Kroatië, Liberia, Litouwen, Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Oostenrijk, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, Roemenië, Togo, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.


Bronvermelding:
Datum:        02-01-2023
Auteur:        Aviel Schneider
Beeld:          Sarah Schuman/FLASH90
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב