Je zou denken dat de WHO, de World Health Organization, wel iets anders aan zijn hoofd heeft, maar wat bleek? Tijdens een grote bijeenkomst over Covid-19 bleek de WHO een merkwaardige prioriteit tijdens deze pandemie te hebben: de veroordeling van Israël. En Nederland maakte zich ten schande.

Tijdens een grote WHO-bijeenkomst over het coronavirus, met doel om een wereldwijde reactie op het virus te bewerkstelligen, ging het onderwerp al snel over op een be- (lees: ver)oordeling van het handelen van de Joodse staat. Maar liefst vier uur lang werd gesproken over ‘vermeende schending van de gezondheidsrechten van Palestijnen en Syriërs op de Golan’, waar de VN een rapport over had opgesteld. Lieverdjes Venezuela, Iran, Syrië en Noord-Korea spraken uiteraard mee tijdens de sessie. De sessie werd afgesloten met een stemming van 78 voor, 14 tegen, en 32 onthoudingen. Daarmee werd een resolutie aangenomen waarin staat dat de WHO volgend jaar nog een keer hetzelfde debat houdt. Ook zal er door de WHO een rapport worden opgesteld over de “Gezondheidstoestand in het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem, en de Syrische Golan.” Onder andere Syrië, Cuba, Turkije, Qatar en de Palestijnse delegatie stemden voor dat plan. Nederland weigerde deze gang van zaken te veroordelen en stemde niet tegen. Geen wonder dat de Israelische ambassadeur in Nederland, Naor Gilon, het volgende bericht op Twitter zette:

Dank jullie Duitsland, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Brazilië, Canada, Hongarije, de Tsjechische Republiek, Slovenië en al die anderen die stemden tegen de politisering van de WHO in coronatijd. Teleurstellend dat Nederland zich niet bij hen voegde. @Minblok @SigridKaag.

Tijdens de bijeenkomst was er geen enkel ander agendapunt of resolutie over enig ander land, conflict, burgeroorlog of politieke impasse. Niet over Syrië, waar regelmatig ziekenhuizen worden gebombardeerd door Syrische en Russische troepen. Niet over Jemen, waar veertien miljoen mensen door een burgeroorlog dringend medische hulp nodig hebben en een hongersnood heerst, en niet over Venezuela, waar het hele gezondheidssysteem is ingestort en waar zeven miljoen mensen hulp nodig van de WHO behoeven.

Hillel Neuer, directeur van de United Nations Watch, een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de VN, spreekt schande van de gebeurtenis. “De vier uur durende aanval van de WHO op Israël heeft de leugen gepromoot dat Israël de Palestijnse gezondheidsrechten schaadt”, zei Neuer.”Het tegenovergestelde is waar.”

“Ondanks het conflict verleent Israël toegang aan tienduizenden Palestijnen die medische zorg van het hoogste niveau ontvangen in Israëlische ziekenhuizen. Zelfs de eigen vredesgezant van de VN in het Midden-Oosten prees Israëls ‘uitstekende’ coördinatie en samenwerking met de Palestijnen te midden van de coronaviruspandemie,” aldus Neuer.

Ook opvallend: de vorige week overleden Saeb Erekat (link), een prominente onderhandelaar voor de PA, koos er juist voor om geholpen te worden in een Israëlisch ziekenhuis, terwijl ook Jordanië hem een bed had aangeboden. Eerder riep Erekat op tot een medische boycot van Israël.


Bron:
Nieuw Israelisch Weekblad
Foto: Naor Gilon


 

 

EN / NL/ עב