Drie dagen geleden arresteerde de Israelische veiligheidsdienst (IDF) de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) commandant Bassa Al-Saadi in Jenin, het noorden van Samaria. De man is al eerder gearresteerd geweest voor het beramen van aanslagen tegen Israel en heeft ook jaren in de gevangenis gezeten vanwege aanslagen op Israelische doelen. Als gevolg daarvan dreigde de PIJ overal waar zij kunnen ‘zionisten te doden en hun lijken te verspreiden op de bergtoppen.’ Uit voorzorg sloot Israel de meeste wegen rondom Gaza af. Israel stuurde meerdere pantservoertuigen naar het grensgebied alsmede vele soldaten en reservisten. Het gevolg voor de inwoners van het zuiden en de duizenden toeristen, die zich momenteel in die omgeving bevinden, is natuurlijk zeer hinderlijk. Men gaat niet rustig winkelen, het is 33 graden maar men kan bijvoorbeeld ook niet naar het strand, verschillende treintrajecten zijn buiten werking gesteld en meerdere toeristische attracties aldaar zijn gesloten vanwege het gevaar van mortieraanslagen.

Inmiddels is het vandaag al de vierde dag dat Israeliers in het zuiden min of meer gegijzeld zijn vanwege die arrestatie en begint men zich af te vragen of de PIJ in dit geval een goede slag geslagen heeft door Israel zo dwars te zitten met hun mondelinge bedreigingen.

Vanmiddag kregen we opeens berichten te lezen en beelden te zien op tv dat Israel een klap had uitgedeeld aan de PIJ door enige kopstukken van hen in Gaza te elimineren, door middel van een gerichte aanval met vliegtuigen. De operatie heeft ook een naam gekregen: ‘Alot haShachar’, het ochtendgloren.’ Taysir al Jabari, een hoge  commandant van de gevechtseenheden van de PIJ, werd om 15:16u. Nederlandse tijd gedood door een raket toen hij in de auto reed. De man was ook verantwoordelijk voor de coördinatie tussen Hamas en de PIJ. Hij was verder verantwoordelijk voor het afschieten van honderden raketten op Israel vorig jaar mei! Verder zijn nog 15 leden van de terreurorganisatie bij de actie omgekomen door middel van drone-aanvallen en zijn er meerdere gewonden. Israel hoopt dat Hamas zich niet zal bemoeien met deze actie, die dus vooral gericht is op de Islamitsiche Jihad, die als doel heeft alle Joodse bewoners van Israel te vernietigen. Dat het niet zal gebeuren!

We weten niet waar deze operatie op uit zal lopen. Gaat dit een paar dagen duren of krijgen we te maken met een heuse oorlog ..? De Iron Dome  (luchtweer afweergeschut) is weer in paraatheid gebracht. In een zone van 80 km rondom Gaza zijn er aan de Israelische bevolking beperkingen opgelegd voor de komende dagen. Zo moet men vooral in de directe omgeving van Gaza dicht bij de schuilkelders blijven en mag men bijvoorbeeld niet meer dan met 10 mensen samenscholen, alle markten zijn gesloten.

Wat we altijd hoopten voor de zuiderlingen (onze zus en zwager wonen nog geen 16 km van de grens met Gaza) is dat er nu eens een einde moge kome aan de voortdurende dreiging vanuit Gaza en dat ook de Gazanen bevrijd mogen worden van hun eigen wrede regime. Dat er een vorm van vrede mag ontstaan tussen Israel en alle Arabische buren.

Het zijn bewogen dagen en bovendien herdenkt men morgen en zondag de verwoesting van de Tweede Tempel door Rome. Ieder jaar rouwt Israel om het verlies van de Woning van Adonai op de negende Abh (Tish beÁbh) in het jaar ’70. Aanvankelijk zou onze dochter Ruth 2 augustus in dienst gaan, maar omdat zij een andere taak krijgt (waarover volgende week meer) is dat uitgesteld tot 31 augustus….

We bidden voor wijsheid voor de regering en veiligheid voor de soldaten en burgers. Ook dat de Gazaanse burgers niet getroffen zullen worden door het opkomende oorlogsgeweld.

Wensen jullie shabat shalom…. en lehitraot. Bidt voor de vrede van Jeruzalem: Kom Jehoshua, kom spoedig!


Bron: Nieuwsbrief Studiehuis Reshiet
Website: www.studiehuisreshiet.nl


 

 

EN / NL/ עב