Hoewel Israël moet vermijden wapensystemen te sturen, kan het Kiev wel degelijk voorzien van goede inlichtingen over de acties van Iran.

Iran en Rusland zijn nader tot elkaar gekomen tegen de achtergrond van een voortdurende oorlog in Oekraïne, die zich steeds verder heeft uitgebreid. Voor Israël zijn deze steeds nauwere banden een bron van voortdurende hoofdpijn.

Oekraïne heeft zich onverminderd ingespannen om Israël het Iron Dome raketafweersysteem en andere soorten luchtverdedigingstechnologie te laten leveren, evenals een hele reeks geavanceerde wapensystemen. Er zijn officiële verzoeken ingediend door de Oekraïense premier, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Defensie, alsook door de ambassadeur van Oekraïne in Israël. Israëlische functionarissen hebben deze inspanningen afgewezen, wat Oekraïne ertoe aanzette naar Israël uit te halen. Hun krachtige berisping heeft steun gekregen van verschillende elementen binnen en buiten Israël die het grote geheel niet zien.

Iran heeft Rusland wapensystemen geleverd – hoofdzakelijk kamikaze-drones – en er wordt gezegd dat het ook geavanceerde ballistische raketten zou kunnen sturen. Maar dat is slechts een deel van het probleem: Iran heeft Rusland ook geleerd hoe het Westerse sancties kan omzeilen en hoe ze het internationale banksysteem kan bespelen.

De Verenigde Staten zijn verplicht Oekraïne te helpen en de brute invasie van de Russische president Vladimir Poetin te verslaan; Israël moet zijn uiterste best doen om een handje te helpen. Maar Jeruzalem mag geen Iron Dome of andere wapensystemen naar Oekraïne sturen, en dat mag ook niet worden verwacht.

Iron Dome uit handen van Iran houden
De gevechtsstatus van de Iron Dome is uitmuntend. Daarom is het ook goed te begrijpen waarom Kiev op dit systeem uit is. De Iron Dome kan de klus in Oekraïne klaren (ik zal niet ingaan op de technische of operationele aspecten, waarvan sommige geheim zijn). Degenen die hebben geprobeerd de weigering van Israël te verklaren door te stellen dat het systeem niet opgewassen zou zijn tegen de taak in Oekraïne, hebben het mis en zijn misleidend. Dit gezegd zijnde, zijn er vier redenen waarom Israël het zich niet kan veroorloven de Iron Dome en andere systemen naar Oekraïne te sturen.

De voornaamste en belangrijkste reden ligt voor de hand: het is vrijwel zeker dat elk systeem dat aan Oekraïne wordt geleverd, uiteindelijk in handen zal vallen van de Russen en vervolgens van de Iraniërs, zelfs indien de Oekraïense strijdkrachten hun inzet beperken tot het gebied rond Kiev (zoals zij in sommige gevallen hebben beweerd te zullen doen). Dit zou resulteren in een potentieel groter vernietigingspotentieel voor Hezbollah, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad wanneer zij in toekomstige oorlogen Israël als doelwit kiezen. Men kan niet verwachten dat Israël zijn belangrijkste (en geheime) zelfverdedigingscapaciteiten in gevaar brengt.

De tweede reden waarom wij dergelijke systemen niet moeten leveren, is dat Israël nog steeds niet genoeg onderscheppers heeft voor zijn eigen operationele behoeften (vooral wat betreft het tegengaan van de dreiging aan de noordgrens). Het zal veel tijd kosten om onze productiecapaciteit echt te versterken, misschien wel jaren. Het is ook belangrijk te bedenken dat Oekraïne, om de systemen effectief hun werk te laten doen, veel meer onderscheppingsraketten nodig zou hebben dan Israël kan leveren, vanwege zijn enorme geografische spreiding.

Ten derde zou het, zelfs als Israël ermee instemt wapensystemen te sturen, nog steeds tijd kosten – waarschijnlijk maanden, zo niet jaren – voordat zij gefaseerd in dienst zouden kunnen worden gesteld in Oekraïne, aangezien de Oekraïense troepen een goede opleiding zouden moeten krijgen.

Deze drie redenen gelden evenzeer voor de Verenigde Staten als voor Israël. De systemen van Amerikaanse makelij die Washington heeft gestuurd, hoewel ze niet van het hoogste of zelfs van het tweede niveau zijn, zullen waarschijnlijk in handen vallen van Iran (sommige zijn dat al). Als zodanig kan men begrijpen waarom de Verenigde Staten onvermurwbaar hebben geweigerd Kiev te voorzien van geavanceerde luchtverdedigingssystemen zoals THAAD of Patriot. Het is ook vermeldenswaard dat de Verenigde Staten niet eens genoeg luchtverdedigingssystemen hebben om hun eigen strijdkrachten te dekken.

Betrekkingen tussen Israël en Rusland
Er is nog een vierde reden waarom Israël niet op het verzoek van Oekraïne moet ingaan: de gevolgen voor de betrekkingen tussen Israël en Rusland en de slinkende aanwezigheid van Rusland in Syrië, alsmede de dreiging dat Iran dit land zal vervangen. Hoewel minder belangrijk, mag deze reden niet over het hoofd worden gezien. De oorlog heeft Rusland er misschien toe gebracht troepen uit Syrië terug te trekken en ze in Oekraïne in te zetten, maar deze schijnbaar positieve ontwikkeling is een bron van zorg geworden omdat Iran dit vacuüm wil opvullen, met de steun van Rusland en Syrië. Als Israël systemen naar Oekraïne stuurt, kan dat een potentiële bedreiging vormen voor de bewegingsvrijheid van Israël, vanuit Rusland, Syrië of Iran. Sommigen hebben zelfs gespeculeerd dat Poetin wraak zou nemen door zijn beleid ten aanzien van de Joden in Rusland te wijzigen, maar dit lijkt geen echte zorg te zijn.

Wat Israël kan doen om te helpen
Maar hoewel Israël moet vermijden Iron Dome en andere wapensystemen naar Oekraïne te sturen, zou het Kiev zeker kunnen voorzien van goede inlichtingen over de acties van Iran, zijn drones en zijn ballistische raketten (mochten die aan Rusland worden geleverd). Zoals de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz zei, kan Israël ook sensoren en een integratief systeem voor vroegtijdige waarschuwing sturen dat Oekraïne op verregaande wijze zou helpen om te gaan met drones en raketten.  Israël moet ook zijn humanitaire hulp aan Oekraïne en zijn burgers voortzetten en zelfs opvoeren.

Kijk in de spiegel
Degenen die kritiek hebben op Israël omdat het de Iron Dome of andere geavanceerde systemen niet naar Oekraïne heeft gestuurd, moeten eens in de spiegel kijken en zich afvragen waarom zij de Verenigde Staten niet aan dezelfde norm hebben gehouden. Zij kunnen eisen dat de Verenigde Staten Oekraïne geavanceerde luchtverdedigingssystemen sturen, zoals de Patriot of de Predator-drones. Ik ben van mening dat de Verenigde Staten, net als Israël, er goed aan hebben gedaan dergelijke systemen niet te sturen, om bovengenoemde redenen.

Washington heeft er in plaats daarvan voor gekozen minder geavanceerde systemen te sturen, die ook in Iraanse handen zouden kunnen vallen. Deze systemen zijn beter beschikbaar en er is een kortere periode nodig om ze in gebruik te nemen.

Een laatste opmerking over de wereldwijde hypocrisie ten aanzien van het Iraanse nucleaire programma.

Zelfs nu Rusland en Iran steeds dichter bij elkaar komen, is het Iraanse regime terroristische activiteiten over de hele wereld blijven steunen. Het antwoord op de vragen van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie blijft uit en het schendt schaamteloos de nucleaire overeenkomst en diverse andere verdragen die het heeft ondertekend. Dat de Verenigde Staten en de Europese Unie volharden in hun absurde pogingen om een “creatieve” manier te vinden om de JCPOA nieuw leven in te blazen, is gewoonweg onaanvaardbaar. Het wordt tijd dat we de aard van het moorddadige regime in Teheran begrijpen en het frontaal aanpakken.


IDF Brigadier Generaal (res.) Jacob Nagel, voorheen nationaal veiligheidsadviseur van de Israëlische premier, is Senior Fellow bij de Foundation for Defense of Democracies en gasthoogleraar aan de Faculteit Lucht- en Ruimtevaart van het Technion.


Bronvermelding:
Datum:        24-05-2022
Auteur:        Jacob Nagel
Beeld:          Yonatan Sindel / Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב