Minder dan twee maanden nadat de Franse president Emmanuel Macron trots verkondigde dat “Joden Frankrijk zijn en maken”, leek de Franse president alles er aan te doen om de geest te bederven van wat vooral een memorabel bezoek in het kader van de herdenking van de bevrijding van Auschwitz had moeten zijn.

Nadat Macron in Israël was geland ging hij direct naar Jeruzalem. Eenmaal daar bezocht de man die naar eigen zeggen “Frankrijk zal regeren als Jupiter, de Romeinse koning van de goden” de St. Anna Kerk dat als Frans grondgebied wordt beschouwd. De Israëlische politie, die met de taak waren belast hem te beveiligen, raakten van hun à propos toen de Franse president een woedeaanval had en hun beval de kerk zonder hem te verlaten.

Zie hieronder de confrontatie

De Israëlische politie weigerden om de kerk te verlaten waarna Macron eieren voor zijn geld koos en zelf het terrein verliet.

Achtergrond
Onder Napoleon hielp Frankrijk de Ottomaanse Turken tijdens de Krimoorlog. Als dank gaf de Ottomaanse Sultan Frankrijk de kerk uit 12e eeuw n. Chr, de periode van de Kruisvaarders.

Geruchten deden de ronde dat Macron zijn excuses had aangeboden aan de Israëlische politie voor zijn driftbui. Echter, het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken helderde dit op door te stellen dat er nooit excuses zijn aangeboden.

De ware reden
Amit Barak, oprichter van ‘Documenting and Monitoring Unauthorized Activities’ (DMU), een vrijwilligersorganisatie dat illegale activiteiten in Israël aan het licht brengt van anti-Israël activisten in Israël die er op een toeristenvisum zijn, beweert de ware reden te kennen waarom Macron de Israëlische politie buiten de deur van de historische kerk wilde houden.

Volgens Barak vindt er, binnen een verborgen binnenplaats op het terrein van de St. Anna Kerk, een illegale anti-Israël operatie plaats onder het mom van Franse overheidszaken. Iedereen die die binnenplaats wil binnentreden worden onmiddelijk door Franse autoriteiten gesommeerd te vertrekken. Bovendien staat een diplomatiek voertuig op wacht buiten dat complex tijdens bezoekuren.

EAPPI
Dat terrein blijkt het Israëlische hoofdkantoor te huizen van EAPPI, een organisatie van de Wereldraad van Kerken die zich actief bezighoudt met BDS- en anti-Israëlactviteiten, zo vertelde Barak aan Breaking Israel News. De organisatie is illegaal aangezien het niet over de vereiste vergunningen beschikt om in Israël te mogen opereren. “Omdat een toeristenvisum drie maanden geldig is worden de vrijwilligers met diezelfde frequentie door nieuwe vervangen,” legt Barak uit.

Aangezien het Frans grondgebied is komen de Israëlische autoriteiten niet op het terrein. Volgens Barak stelt deze officieuze immuniteit de EAPPI-activisten in staat om de bewegingen van de IDF in Hebron te volgen en te registreren, iets dat illegaal is voor toeristen om te doen,” voegde Barak toe.

Volgens Barak staat de EAPPI bekend als antisemitisch en zijn hun activisten ook betrapt op het verspreiden van antisemitische propaganda op social media. “Zes jaar geleden betrokken zij die locatie en dit is de eerste keer dat een Franse president de locatie bezoekt sinds EAPPI naar St. Anna Kerk is verhuisd.”

 

________________________________________________________________
Bronvermelding
Auteur: David Sidman
Datum: 23 januari 2020
Website: breakingisraelnews.com
Afbeelding: Ludovic Marin | AFP
_______________________________________________________________

 

 

EN / NL/ עב