Onlangs spraken wij met de bevlogen Chris Steenwinkel van Stichting ‘Het Israel Project’, kortweg HIP.
De stichting is inmiddels 35 jaar actief in Israel en Chris is meer dan 17 jaar geleden betrokken geraakt bij dit mooie werk voor de Joodse staat.

‘Elk jaar gaan met Het Israel Project (HIP) ongeveer 150 vrijwilligers en stagiairs naar het beloofde land. Wanneer gaat u of ga jij?’

De Stichting ondersteund mensen, veelal vanuit Nederland, die vrijwilligerswerk in Israel willen gaan doen. De Stichting helpt de vrijwilliger bij het vinden van een passende vrijwilligersplaats in tehuizen in Israel, maar zorgt er eveneens voor dat er aan alle formaliteiten die noodzakelijk zijn, wordt voldaan. Jaarlijks worden via de Stichting ongeveer 150 mensen voor korte of langere periode uitgezonden.

Werkzaamheden

In de tehuizen help je als vrijwilliger onder meer rond het ontbijt en met de warme maaltijd, koffie en thee, wandelen of winkelen met de bewoners, soms ook bij de verpleging en therapiebegeleiding.

‘Vooral een luisterend oor en aandacht voor de bewoners is belangrijk.’

Chris vervolgt: ‘Als stichting HIP werken we samen met verzorgings- en verpleeghuizen voor ouderen in Jeruzalem, Haifa, Herzliya, Holon en Tel Aviv-Jaffo en omgeving. Maar daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in ziekenhuizen of in (kinder-)tehuizen voor mensen met een verstandelijke beperking.’

Kosten

De stichting vraagt aan iedere vrijwilliger die voor het eerst meegaat een eenmalige bijdrage van € 65,00 (aan echtparen € 90,) voor de begeleidings- en administratiekosten. Heb je de smaak te pakken en wil je nog een keer als vrijwilliger naar Israel dan ontvangt je hierop een korting. ‘Het vliegticket komt voor je eigen rekening maar we kunnen wel helpen bij het boeken van een zo voordelig mogelijk vliegticket’, aldus Chris.

Je verblijf in Israel

Je krijgt de beschikking over een één- of tweepersoonskamer die weliswaar eenvoudig is, maar goed. Verder is kost en inwoning gratis. Er word van je verwacht dat je in principe vijf dagen per week werkt.

‘Wij zoeken vrijwilligers tussen de 18 en 75 jaar die vier tot zes weken (of langer) vrijwilligerswerk in Israel willen doen’…

Verdere voorwaarden

Naast een geldige ziektekostenverzekering is een reis-/ongevallenverzekering noodzakelijk waarbij het werken in het buitenland is meeverzekerd. ‘Specifieke opleiding of diploma’s zijn niet noodzakelijk, maar liefde voor het volk van God is natuurlijk een vanzelfsprekendheid’, aldus Chris.

Vrijwilliger worden?

‘Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers tussen de 18 en 75 jaar die vier tot zes weken, of soms wel langer, vrijwilligerswerk in Israel willen doen’. Op onze website (www.hetisraelproject.nl) vind je meer informatie, maar Chris bellen kan natuurlijk ook. Zijn telefoonnummer vind je op de website van de Stichting.

In het najaar zal Jack van der Tang wij met Chris in het programma Ma Nishma verder uitvoerig over het werk en de achtergronden van de stichting van gedachten wisselen.

– – – – –

EN / NL/ עב