Voor 6-8 personen
Bereidingstijd:
15 minuten voorbereiding
1 uur en 15 min in de oven
20 min. rusttijd
Bij mij thuis weten ze al jaren dat, waar het op vlees aankomt, kip toch wel de meeste kans maakt om te worden geserveerd. Dat wordt me vooraf niet altijd in dank afgenomen (“Alwéér kip?? Kunnen we niet eens een keer echt vlees op tafel krijgen?”), maar heel vaak blijkt het achteraf dan toch wel weer lekker te zijn, of zelfs “perfect gekookt!”.
Voor feestdagen ga ik meestal ‘los’ in de keuken en ja, dan komt er ook weer vaak een kippetje om de hoek kijken. Soms vis, als het een beetje betaalbaar is, en kalkoen voor Thanksgiving. Ja, dat vieren we ook gezien onze Amerikaanse banden. Zo heb ik wel hele kip of kalkoen leren maken die niet droog uit de oven komt.
We zitten tegen Rosh HaShana aan en dat betekent: zoete ingrediënten. Dit recept heb ik aangepast van een shabbatrecept voor hele kip speciaal voor Rosh HaShana. Dat wil niet zeggen dat het niet voor een andere gelegenheid gemaakt kan worden; zeker niet! Dit wordt vast een blijvertje…
Ingrediënten
- 1 hele kip, ongeveer 1,5 kg
- 2 el olijfolie
- een ongeschilde sinaasappel of grote mandarijn, in parten gesneden
- vier zoete appels, ieder in acht partjes gesneden
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 255 g honing
- 60 ml sojasaus
- 60 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 tl zwarte peper
Bereiding
Stap 1
Haal de kip een half uur voor je wil gaan koken uit de koelkast om op temperatuur te komen.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 220ºC. Vet vervolgens een ovenschaal van ca. 24 x 36 cm licht met olie.
Stap 3
Spoel de kip, dep droog en smeer goed in met olijfolie. Vul de buikholte met de sinaasappel of mandarijn en de specerijen.
Stap 4
Meng in een kleine kom de honing, sojasaus, olijfolie en peper en voeg de appelpartjes toe om die een laagje te geven. Haal de appeltjes eruit, pers de knoflook uit en meng het nog eens goed. Verdeel de appelpartjes rondom de kip in de ovenschaal.
Giet de rest van de dressing over de kip. Zorg dat de hele kip ermee bedekt is; gebruik anders een keukenkwast of lepel om het af maken.
Stap 5
Zet de schaal in de oven en verlaag de temperatuur naar 200ºC.
Bak onbedekt gedurende 1 uur en 15 minuten het vel zal lichtbruin zijn. Bedruip de kip halverwege het bakken met vrijgekomen vocht. De kip is gaar als de binnentemperatuur 180ºC of het vocht helder is (prik daarvoor even het vel tussen een poot en de borst door).
Stap 6
Haal de kip uit de oven en bedek het met een vel aluminiumfolie en een theedoek zodat het verder gaart. Ondertussen kun je je richten op de bijgerechten, zoals zoete aardappel en prei.
Zoals we zeggen met Rosh HaShana: l’shanah tovah oe’metoeka! (Moge jouw naam zijn opgeschreven voor…) Op een goed en zoet jaar!
Béte avon!
Eet smakelijk!