Shalom beste lezers,

Shalom  שלוםis een woord wat we elkaar dagelijks toewensen in de zin van ‘hallo’ maar wat letterlijk betekent: de schuld is vereffend, we zijn weer in balans met elkaar, de rekening is betaald.

Vrede: nadat we de schuld naar elkaar hebben voldaan…

Momenteel is de vrede tussen Hamas/Islamitische Yihad  en Israel erg ver te zoeken en het lijkt almaar erger te worden. De hele nacht door ging het alarm af op vele plaatsen vanaf het zuiden tot midden Israel (ook o.a. 7 km bij ons vandaan) en  vandaag overdag is er om de haverklap alarm. Tijdens dit schrijven is het alarm al minstens 12 x afgegaan en rennen dus mensen maar weer naar een schuilplaats. In de Gaza-omgeving hebben de mensen ongeveer 45 seconden de tijd vanaf het alarm tot aan de raketinslag, wij hebben 1.5 minuut. Vandaag overdag is vooral het zuiden bestookt. Bij Asqelon is een olie opslag  geraakt en dat veroorzaakte een enorme brand, die mijn zus als een dreigende zwarte wolk zag vanaf haar woonplaats Sde Zvi (20 km vanaf de Gazastrook).

Vele huizen zijn beschadigd in het land. We horen  om de zoveel tijd ook de neervallende raketten  en vannacht trilde ook het huis toen ik tegen 03.35 maar even uit bed ging. Ik schrok van de vele sirenes en dacht aan al die kinderen en oudjes die op dat moment opnieuw in schuilkelders moesten begeven.

Wat een zeer zorgelijke ontwikkeling is, is dat de spanningen zich nu ook verplaatsen naar steden in Israel waar Joden en Arabieren voorheen in relatieve vredige rust naast en bij elkaar woonden zoals in Akko en Lod, Ramle, Jaffo e.d. Sinds gisteravond bleek maar weer dat die vrede zeer fragiel is.

In Lod, niet ver van Ben Gurion airport, braken heftige en ongekend felle rellen uit nadat bij een enorm uit de hand gelopen demonstratie tegen Israel eerder op de da,g een 44 jarige Arabische Israelier om het leven kwam. De begrafenis bracht duizenden op de been en werd voor hen, aangemoedigd door Hamas, de aanleiding om van ‘vredige’ Israelische burgers plots te veranderen in moordzuchtige, agressieve criminelen. Tientallen Joods-Israelische auto’s werden overal in de stad, in het centrum, maar ook in rustige buurten, in brand gestoken; drie synagogen werden vernield en verbrand (het was pijnlijk te zien hoe de Torahrollen die het overleefd hadden er vanmorgen werden uitgedragen), van winkels werden de ramen ingeslagen; Joden werden in hun auto’s aangehouden, eruit gesleept en geslagen. Tja, we hebben vrijwel de hele dag de tv aan en de beelden in Lod en Akko zijn afgrijselijk.

Men spreekt over een ‘Kristallnacht….’. Een orthodox Joodse vrouw vertelde op tv dat zij niet meer naar buiten durft in Lod en dat haar Arabische buren geen woord meer met haar willen spreken terwijl ze voorheen goede buren van elkaar waren. Tijdens het alarm durfde zij vannacht niet de schuilkelder in uit angst dat ze mishandeld zou worden. Wij houden ook even  ‘low profile’ en gaan het dorp niet uit.

Inmiddels zijn er tegen de 1000 raketten op Israel afgevuurd. Gaza is ook onder handen genomen door de IDF en men heeft 6 hogere officieren van Hamas/Isl. Yihad weten te elimineren en terreurtunnels, wapendepots en Hamasgebouwen vernietigd. Israel richt heel doelgericht op de vijand en waarschuwt de bevolking vooraf te vertrekken via drones. Hamas daarentegen schiet daarentegen vele malen meer raketten op Israel en bovendien lukraak op woongebieden..

In Gaza zijn naar hun zeggen rond de 45 doden gevallen, waarvan Israel zegt dat er zeker 15 van hen Hamasterroristen waren. In Israel zijn 7 burgers omgekomen.  O.a. Twee van hen, een vader en  16 jarige dochter waren Arabische Israëliërs die in hun auto zaten toen zij door een Gazaraket werden geraakt. Een jongetje van zes uit Sderot werd zojuist  (in de schuilkamer nota bene!)  gedood door een invallende raket.

Israels uitgangspunt is en blijft: Stilte in Israel is stilte in Gaza!  Bibi zei vandaag dat Hamas een harde klap krijgt en dat dit conflict niet zomaar over is.

Een goede vriend van ons is als reservist vandaag opgeroepen en de kans op een grondoffensief is zeker niet uit te sluiten.

In de NL media lezen we steeds dat de oorzaak van het conflict over een uitzetting van Arabieren zou gaan in het oosten van Jeruzalem.  Wat een halve en verdraaide waarheid. Dat conflict over een stukje grond is al decennia oud en gaat tussen enkele Joodse en Arabische families. Die laatsten betalen overigens sinds 1993 al geen huur meer aan de oorspronkelijk Joodse eigenaren van dat stukje grond.

Jordanie heeft van 1948 tot 1967 op dat Joods erfgoed Arabische bewoners gezet, maar de grond was al van voor 1948 van Joden. Het conflict is dus tussen de grondeigenaar en de bewoners en sleept al heel lang. Maar het wordt zo gedraaid dat de Staat Israel een heel aantal palestijnen uit hun huizen zet.

Hamas zocht een aanleiding voor een conflict: voila! Dat een rechts orthodoxe politicus een tijdelijk  burotentje opzette in de wijk die voorheen Shimon HaTsadiek heette (nu Sheik Jarrah) was om te tonen hoe ernstig de situatie is wanneer Joden door de hoofdstraat naar de Westelijke Muur willen lopen, al weken en weken worden Joden daar gepest, geslagen e.d.  Dat moet dan grappig zijn want ze zetten die filmpjes op het populaire Tik tok (Chinese sociale media). Wat maken de media ervan: provocatie van Joodse kant… Vanaf welke kant bekijk je het?

De oorzaak is heel anders en veel ouder: Israel mag niet bestaan… Joden moeten altijd vechten om hun bezittingen. Hoe moeilijk was en is het na WO2 om Joods erfgoed terug te krijgen… ☹. Vergelijkbaar met de perikelen rond het kostbare schilderij van Gustav Klimt, ‘Woman in Gold’ (een aan te raden film overigens…).

De Vredevorst , Jehoshua, heeft de prijs van onze schuld betaald, dat Hij spoedig verschijne en ons bevrijdt van het kwaad

We zullen afwachten hoe de komende nacht zal zijn, hebben geen goede hoop maar we weten dat velen van u voor Israel en ook voor ons bidden en daarvoor onze hartelijk dank!

Enorm bemoedigd zijn we door warme reacties. Vrijdag is er weer een Vanuit Shomron Nieuwsbrief van ons.

Lieve groeten
Yair & Karen Strijker
www.studiehuisreshiet.nl

 

 

EN / NL/ עב