Even een laatste update van Israël’s verdedigingsoffensief tegen de terreur die vanuit Gaza wordt gevoerd tegen Israël, deze vrijdagochtend. 

IDF-aanvallen op de Gazastrook gingen door in de vroege ochtenduren van vrijdag toen het leger Hamas-wapendepots bombardeerde, samen met andere wapens en lanceerplaatsen. Een belangrijke raketcommandant van de Islamitische Jihad (PIJ) die een anti-tank granaat aanval leidde, werd ook geëlimineerd, zei de IDF, en de Iron Dome schoot een andere drone neer in het zuiden van Israël.

Meer dan 1.000 bommen en granaten werden op Gaza afgevuurd in wat volgens IDF-bronnen het grootste en meest agressieve bombardement op Hamas was sinds de Gaza-oorlog van 2014, ook wel bekend als Operation Protective Edge. De aanval kwam toen er gedurende de nacht verse raketten werden afgevuurd op centraal en zuidelijk Israël.

Tanks, artilleriekanonnen die langs de grens werden opgesteld, naast meer dan 160 luchtvluchten, namen deel aan de aanval, gericht op het uitoefenen van druk op Hamas. Diplomatieke functionarissen zijn zich ervan bewust dat de druk op Israël toeneemt en dat de tijd beperkt is om zijn doelen te bereiken.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt begin volgende week bijeen. Een van de belangrijkste doelen van de IDF tijdens de aanval op vrijdag was de zogeheten ‘metro’ van Hamas, waarmee de ‘‘metro’, kilometers tunnels wordt bedoeld in het noorden van Gaza die door de terreurgroep werden gebruikt om aanvallen op Israël uit te voeren en om wapens door de verschillende bolwerken te verplaatsen.

De ‘metro’ van Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook: “alleen voor terroristen”.

Meer dan 160 gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht hebben donderdag ’s nachts 150 doelen geraakt in de noordelijke ondergrondse infrastructuur van Gaza, met als doel de ondergrondse tunnels van Hamas, die een strategische aanwinst zijn voor terroristische groeperingen, zwaar te beschadigen, meldde de IDF. Vele kilometers tunnelinfrastructuur werden vernietigd.

Het Israëlische leger heeft meer dan 700 Hamas-doelen getroffen sinds Operatie Guardians of the Walls maandag begon, inclusief oppercommandanten en aanvalsdrones gelanceerd door de terreurgroep.

In de eerste vier dagen van Operatie Guardians of the Walls, een operatie die voor 95% uit luchtaanvallen bestaat, zijn meer dan 700 Hamas-doelen geraakt door de Israëlische luchtmacht en zijn 60 agenten, waaronder senior commandanten, gedood.

De openingsaanvallen door de IAF omvatten belangrijke Hamas-infrastructuur die volgens het leger de komende jaren de terreurgroep zal beïnvloeden.

Ongeveer 60 Hamas-agenten zijn ook gedood, waaronder 10 oppercommandanten sinds de operatie maandag begon. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza (aka Pallywood) zijn donderdag 103 inwoners van Gaza gedood en zijn er 580 gewond geraakt.

Palestijnse families zijn uit de noordelijke Gazastrook gevlucht na de aanvallen van de IDF, meldden Israëlische media, daarbij verwijzend naar Palestijnse mediabronnen.

Donderdagochtend bombardeerde de IDF regeringsdoelen, de centrale bank van Hamas, een strijdmacht die volgens het Israëlische leger tot de marine-eenheid van de terreurgroep behoorde, evenals het huis van Iyad Tayeb, een topcommandant van Hamas die toezicht hield op een aantal bataljons.

De IDF zei dat het huis werd gebruikt voor terroristische doeleinden.”De organisatie verliest alles”, vertelde IDF-woordvoerder Brig.-Gen. Hidai Zilberman tegenover verslaggevers op donderdagochtend en hij vervolgde:

Vanavond zijn we begonnen met het vernietigen van regeringsdoelen in de Gazastrook, zoals centrale banken en interne veiligheidsgebouwen. Hamas begint scheuren te ontdekken en er is druk in de organisatie, zelfs onder het Gaza-publiek dat zijn geduld verliest en deze ruïnes ziet aan de vooravond van de [Eid al-Fitr] feestdag.

Tot de doelen van Hamas die zijn geslagen sinds het begin van Operatie Guardian of the Walls, behoren faciliteiten van hun politie, het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en banken, evenals huizen van commandanten, waaronder die van de bataljonscommandant van Khan Yunis en het kantoor van Hamas ‘hoofd van de openbare veiligheid in Rafiah, evenals een marine-commando-eenheid en een verdedigingstunnel in een school.

De IDF viel ook de cybereenheden van Hamas in Gaza-stad aan, zei de IDF-woordvoerder donderdagavond. Vier hoge gebouwen werden ook verwoest door luchtaanvallen van de Israëlische luchtmacht, evenals het “operationele appartement” van het hoofd van Hamas ‘drone-eenheid Samer Abu Daka. De IDF zei dat het appartement werd gebruikt voor militaire doeleinden en het doelwit was geweest tijdens Operatie Protective Edge in 2014.

Nog eens vier “operationele appartementen” die werden gebruikt om recente raketaanvallen op Israëlische steden te richten en die toebehoorden aan hoge Hamas-commandanten in Gaza, werden ook geraakt.

De appartementen waren eigendom van de plaatsvervangend commandant van het Jabalya-regiment van Hamas in de noordelijke strook, evenals van drie compagniescommandanten in het noorden en midden van Gaza.

Een inlichtingendienst van Hamas die diende als het belangrijkste commandocentrum voor het surveillancenetwerk van de groep met tientallen agenten binnen, werd donderdagmiddag ook getroffen door een IAF-luchtaanval. Alleen al donderdag zijn er door de IDF zeven anti-tank geleide raketcellen verwijderd.

Sinds het begin van de gevechten heeft de Israëlische luchtmacht ook verschillende Hamas-drones vernietigd, waarvan sommige beladen met explosieven, die Israël binnenkwamen. De drones werden neergehaald door de IAF met behulp van F-16-straaljagers, Python-5-raketten en Iron Dome-raketbatterijen voordat ze Israël binnenvielen terwijl anderen in de lucht explodeerden.

Verschillende drones zijn door Hamas gelanceerd sinds de gevechten begonnen en in een video die donderdag door het leger is vrijgegeven, is te zien dat een F-16-straaljager een zelfmoorddrone neerhaalt die een explosieve lading droeg van ongeveer 5 kg.

Het leger is van mening dat hoewel de drones in Gaza worden verzameld, veel van de componenten de geblokkeerde enclave aan de kust worden binnengesmokkeld. De IDF ziet de operatie doorgaan om extra doelen te treffen die essentieel zijn voor de militaire kracht van Hamas.


Bron: brabosh.com


 

EN / NL/ עב