De universiteit zegt te hebben gehandeld om tegemoet te komen aan de eisen van anti-Israëlische demonstranten die de campus hebben bezet.

Wetgevers in Nederland zijn woedend over het besluit van de Universiteit van Amsterdam om een ​​lijst van Israëlische onderzoekspartners vrij te geven in een poging gewelddadige pro-Palestijnse relschoppers te sussen.

Kamerlid Claire Martens-America van de regerende Volkspartij voor Vrijheid en Democratie verzocht woensdag om een ​​debat met minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf om te bespreken wat zij omschreef als een “angstaanjagende en onaanvaardbare” stap van de door de staat gefinancierde instelling.

“Het kan niet zo zijn dat de Universiteit van Amsterdam, onder druk van relschoppers, een lijst publiceert van Joodse samenwerkingsverbanden of wetenschappers. Nu is het tijd om op te komen voor Joodse burgers”, twitterde de wetgever.

Bert-Jan Ruissen, vertegenwoordiger van de SGP in het Europees Parlement, beschuldigde woensdag in een interview de Universiteit van Amsterdam ervan ‘academici onder de bus te gooien.

“Het is schandalig wat hier gebeurt. Dat de universiteit zo gemakkelijk meeging. Dat het al die namen zo gemakkelijk onthulde”, zei Ruissen.

De Universiteit van Amsterdam zei dat ze de lijst heeft vrijgegeven om te voldoen aan een van de eisen van gewelddadige anti-Israëlische demonstranten die de campus sinds maandag hebben bezet, wat heeft geleid tot geweld tegen Joodse studenten.

Maandagavond ging een video waarin te zien is hoe een Arabische activist tegendemonstranten met een houten knuppel op het hoofd slaat, viraal op sociale media. Volgens het Nederlandse  weekblad Elsevier  raakten twee joodse studenten gewond bij het incident; één werd per ambulance afgevoerd.

De leden van het pro-Palestijnse kamp riepen op tot de vernietiging van Israël, waarbij ze genocidale gezangen gebruikten als “Er is maar één oplossing: de Intifada-revolutie” en “From the river to the sea, Palestine will be free.”

Journalisten die verslag deden van de demonstratie werden onderworpen aan gewelddadige bedreigingen en geweld, aldus de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

De politie arresteerde maandag 150 mensen en verwoestte het protestterrein, maar activisten keerden terug en vestigden een nieuw kampement op de campus.

De demonstranten, waaronder sommigen van wie het  dagblad Telegraaf  beweerde dat ze banden hadden met het aan terreur gekoppelde Samidoun Palestijnse Prisoner Solidarity Network, weigeren te vertrekken totdat de universiteit alle banden heeft verbroken met Israëlische instellingen die “medeplichtig zijn aan onderdrukking, apartheid en genocide.”

De universiteit zei dinsdag net na middernacht in een verklaring dat ze samen met de relschoppers tot een oplossing zou willen komen, en voegde eraan toe dat het protest “aanzienlijke schade” aan haar faciliteiten heeft toegebracht.

Vertegenwoordigers van de universiteit hebben voorgesteld een e-maillijst op te zetten om Joodse studenten te waarschuwen, zodat ze buiten het gebouw kunnen blijven als er protesten plaatsvinden, vertelde een student   vorige week aan het campusmagazine Folia .

Woensdag riep de Nederlandse Unie van Joodse Studenten de Amsterdamse school op om ‘doortastende actie te ondernemen om de veiligheid en beveiliging van alle studenten, medewerkers en bezoekers op de campus te waarborgen.

“Het blokkeren van de toegang tot universiteiten, het verbranden van de Israëlische vlag en het aanvallen van Joodse jongeren zijn duidelijke uitingen van haat en intolerantie die geen plaats hebben in onze samenleving, laat staan ​​op een universiteitscampus”, voegde de studentengroep eraan toe in een verklaring.


Datum: 08-05-2024

Auteur: Akiva van Konimgsveld

Beeld: A pro-Palestinian, anti-Israel protest at the University of Amsterdam in the Netherlands on May 7, 2024. Credit: Dutchmen Photography/Shutterstock.

Website: https://www.jns.org/u-of-amsterdam-releases-list-of-israeli-research-partners/

EN / NL/ עב