Psalm 119 vers 129 – 136:  Over je bestemming gesproken
20/03/2020

Psalm 119 vers 129 – 136: Over je bestemming gesproken

Passage: Psalm 119: 129 – 136

Uw getuigenissen zijn wonderen,
daarom zal mijn ziel die in acht nemen.

Het opengaan van Uw woorden geeft licht,
het schenkt eenvoudigen inzicht.

Ik sper mijn mond open en hijg,
want ik verlang naar Uw geboden.

Wend U tot mij en wees mij genadig,
overeenkomstig het recht voor wie Uw Naam liefhebben.

Laat mijn voetstappen vaststaan in Uw woord,
laat geen enkel onrecht over mij heersen.

Verlos mij van de onderdrukking door mensen,
dan zal ik Uw bevelen in acht nemen.

Doe Uw aangezicht lichten over Uw dienaar,
en leer mij Uw verordeningen.

Beken vol water stromen uit mijn ogen neer,
omdat men Uw wet niet in acht neemt.

Psalm 119 vers 129 – 136

Over je bestemming gesproken
In het eerste verzen van dit gedeelte lezen we over de verwondering die de schrijver van de psalm heeft voor de Woorden van God, de Thora. Zullen we het nog eens naar hem luisteren?

Uw getuigenissen zijn wonderen,
daarom zal mijn ziel die in acht nemen.

Het opengaan van Uw woorden geeft licht,
het schenkt eenvoudigen inzicht.

Ik sper mijn mond open en hijg,
want ik verlang naar Uw geboden.

Eigenlijk, als je er bij stilstaat is het toch ook een wonder toch? Dat God, de Schepper van hemel en aarde, Hij die het leven gegeven heeft, ons maar niet in het donker een beetje laat rondtobben in ons bestaan, maar dat Hij ons Zijn Plan, Zijn bedoeling met jou en mijn leven laat weten?

Ik moet denken aan al die vragen die op je af kunnen komen, vaak ook in de levens van jonge mensen: Waarom ben ik hier op aarde, wat is mijn bestemming, wat heeft mijn leven voor zin? Wat is mijn bestemming?

Hij laat je daar vanaf bladzijde één in Zijn Boek wat Hij geschreven heeft niet mee rondtobben in je leven, maar geeft antwoord op al deze vragen van jou en mij: Hij wil je een kopie van Hem maken. Hij zegt op bladzijde 1 van Zijn brief: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis. Mensen die op Ons lijken.

Tsja, ben jij al tot je bestemming gekomen? Ik heb een Tom Tom in de auto en als ik dan op een bepaald adres gekomen bent zegt de dame tegen mij: U heeft uw bestemming bereikt. Telkens moet ik dan denken: Nou, ik ben er nog niet, ik ben nog onderweg.

Soms kom ik mensen in mijn tegen, en ik heb die periode zelf in mij n leven ook gekend, waarbij ik dacht: Ik heb mijn bestemming bereikt. Ik weet het allemaal wel. Je hoeft me niets meer te vertellen. Het zijn van die mensen die je precies kunnen vertellen hoe jij je al of niet christelijke leven moet inrichten. Fout, faliekant fout. Als je de weg van je leven wil weten? Als je daar vragen over hebt? Ga naar het Woord van God. Ga naar de grote Wegwijzer met een hoofdletter. Hij wijst je de Weg. En Hij wijst je niet alleen de weg, Maar Hij is de Weg, de Waarheid, hij laat je niet verdwalen, maar Hij brengt je het Leven want: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven Zelf!

Mag ik het eens oneerbiedig zeggen: Gods Woord, Zijn Thora, is als een Tom Tom op je levensweg. Hij wijst je de weg. Linksaf, rechtsaf, niet te hard van stapel lopen, wachten tot de volgende instructie, sommige straten zijn verboden om in te rijden. Je kunt dat wel doen hoor, maar op den duur moet je toch echt omkeren, dat zijn doodlopende wegen.

Zo is het ook met het Woord van God. Het wijst ons de weg in ons leven. Natuurlijk, je kunt wel je eigen gang gaan en niet luisteren, maar uiteindelijk verdwaal je en in het ergste geval kom je niet op je bestemming terecht.

Inderdaad:

Uw getuigenissen zijn wonderen,
daarom zal mijn ziel die in acht nemen.

Met andere woorden: God verteld mij de Weg op mijn levensweg en daarom is het goed om in mijn leven, mijn ziel, daar acht op te geven.

Het opengaan van Uw woorden geeft licht,
het schenkt eenvoudigen inzicht.

Inderdaad, Zijn Woord wijst mij de Weg, laat me niet in het ongewisse, laat me niet in het donker dwalen, maar het werp licht over hoe ik op mijn bestemming kom. Net zoals het aanzetten van de Tom Tom mij help op de weg naar mijn bestemming. Leuk hoor, als je een Tom Tom hebt, maar als je hem niet aanzet en de weg niet weet, kom je nooit op je bestemming. Inderdaad, doe nou je Bijbeltje open want bij het opengaan van Zijn Woord geeft het licht en ga je het meteen zien: O, zit het zo…

Het schenkt eenvoudigen inzicht.

Dat moet ik even toelichten denk ik. Want voor het woord ‘eenvoudigen’ staat hier in het Hebreeuws een woord dat we beter kunnen vertalen met ‘onervarenen’. Dan wordt het al een beetje duidelijker toch? Want we zijn allemaal onervaren in het leven. We doen dit allemaal voor de eerste keer. We zijn allemaal voor het eerst op weg naar onze bestemming. We komen hier allemaal voor de eerste keer. Dan is het wel zo handig om, wanneer we niet van de weg af willen dwalen, de Tom Tom aan te zetten, naar de instructies van de Wegwijzer met een hoofdletter te luisteren. Dat is niet alleen handig, maar zelfs van Levensbelang.

De dichter van de Psalm is zo bijzonder onder de indruk dat God ons Zijn Woorden, bij wijze van spreken Zijn landkaart gegeven heeft en ons maar niet in donker laat rondtobben dat hij zegt:

Ik sper mijn mond open en hijg, want ik verlang naar Uw geboden.

Met andere woorden, zoals de Hebreeuwse tekst zegt: Ik ‘snak naar lucht’ of ik moet ‘naar lucht happen’ want ik verlang naar Uw geboden.

Soms, wanneer mensen opeens erg blij verrast worden, bijvoorbeeld dat een man een vrouw ten huwelijk vraagt, dan zie je nogal eens dat een vrouw naar lucht moet happen. Zo blij verrast is ze.

Voor het woord ‘luchthappen’ kreeg ik van Google een andere definitie: Luchthonger.

De dichter van de psalm heeft honger, honger naar het Woord van God.

Wij weten niet wat honger is, wij hebben soms hooguit trek in eten. Maar er zijn miljoenen mensen op de aarde die het wel weten. De beelden van opgezwollen buikjes en de kindertjes die vel over been zijn staan ons voor ogen. Je hoeft je niet af te vragen of deze kinderen en deze mensen uitzien naar brood. Zijn snakken naar het brood.

Ik hoop dat je de metafoor begrijpt. Ik wens mezelf en jou toe dat we zo’n honger hebben naar het Levende Brood. Zodat we samen, zonder al te veel omwegen tot onze bestemming zullen komen en straks zullen horen: Bestemming bereikt!

LUISTER HIERONDERDELEN

[Sassy_Social_Share]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב