Parashat Tetsaveh
26/02/2021

Parashat Tetsaveh

Passage: Exodus 27:20-30:10

Tora: Exodus 27:20-30:10
Haftara: Ezechiel 43
Apostolische Geschriften: Hebreeën 13:

Mozes krijgt de instructies hoe hij dit aardse huis moet laten maken. Zeven toespraken die de instructies voor de bouw en werking van de tabernakel geven. Steeds lezen we dan: Verder sprak de Aanwezige tot Mozes. De eerste instructie omvat parasha truma en tetsaveh. Deze week vervolgen we met parasha Tetsaveh. U zult gebieden. In Truma ligt de nadruk op het Heilige dH. In Tetsaveh op de priesters en de dagelijkse dienst in het heilige. Waar het in Truma gaat over de vrijwillige bijdrage, de contributie die wordt gevraagd, daar gaat het in Tetsaveh om het gebieden van de dienst.

Tetsaveh wil zeggen: u zult gebieden. Het komt van het werkwoord tsavah: bevelen, commanderen. En ook een gebod, een mitswah is daarvan afgeleid. De bouw is vrijwillig. De dienst is voorgeschreven. Geen eigenwillige godsdienst. Wel een vrijwillige. Van willen naar doen. Aan het begin van de parasha staat het ontsteken van het licht en aan het einde lezen we over het ontsteken van het reukwerk.Daartussen staan de instructies voor het gewaad, de wijding, en het werk van de priesters. In het volgende deel staan we stil bij het gewaad van de hogepriester. En in het laatste deel bezien we de wijding en van het werk van de priesters. We zullen in een aantal aspecten zien dat de priesters volkomen en voortdurend toegerust zijn om te doen.

Luister je weer mee?

Uitzendingen: Elke vrijdag 21:00 uur (herhaling op zaterdag 02:00, 10.00 uur en 19.00 uur, zondag 02:00 uur en 09.00 uur en maandag 02:00 uur).

Shalom,

Presentator: Anco van Moolebroek

Klik hieroner om naar de uitzending te luisteren:


Onderwerpen:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב