Parashat Tazria met Tony Jurg
01/04/2022

Parashat Tazria met Tony Jurg

Klik hieronder om naar de uitzending te luisteren:


Lezingen:
Thora: Leviticus 12 en 13
Haftara: Ezechiël 46:16-46:18
Brit Chadashah/Vernieuwde testament: Jacobus 3:8-10

Introductietekst:
“Wij vragen in de naam van Jeshua de redding van uw volk. Wij zijn gebroken in uw handen en dorsten naar uw geest. Hoor ons geroep en heel uw land.” (Karen Silver, Rapeh Et Artzecha)

In de parasha van deze sabbat vervolgt Mozes het doorgeven van de instructies die hij van de Eeuwige had ontvangen aangaande rituele reinheid. Dit onderwerp, rituele reinheid, vormt een belangrijk onderdeel van het boek Leviticus. Maar gelijke tijd is juist dit onderwerp voor veel gelovigen een totaal onbekend terrein. Het boek Leviticus is dan ook een van de minst gelezen Bijbelboeken. En binnen dat boek is deze parasha waarschijnlijk ook nog eens één van de lastigste onderdelen. Teksten zoals deze worden dan ook het liefst maar snel overgeslagen. En als ze al worden gelezen hebben ze vaak aanleiding gegeven tot misverstanden en stereotypen.

In deze studie staan we bij twee instructies aangaande rituele reinheid stil. Wat betekend rituele reinheid eigenlijk? En waartoe diende het?

We zullen samen ontdekken dat gedeelten uit Leviticus die algemeen als vreemd of zelfs oneerlijk worden beschouwd juist één doel hebben. Tora betekend onderwijzing. Onderwijzing om de weg tot het Leven te vinden. Of wellicht beter, weer terug te vinden, terug te keren, om teshuva te doen. En juist een parasha als deze is een goed voorbeeld van de bijzondere wijze waarop de Eeuwige zijn volk barmhartig benaderd en hen liefdevol uitnodigt en in staat wil stellen om weer in een reine relatie met Hem te komen.

Uitzending
Iedere vrijdag 21:00 uur

Herhalingen
zaterdag 02:00, 10:00 uur en 19:00 uur
zondag 02:00 en 09:00 uur
maandag 02:00 uur

Sabbat Shalom!
Presentatie: Tony Jurg

Onderwerpen:

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EN / NL/ עב