Het herdenken van 32.000 nazisoldaten en SS’ers op nazikerkhof Ysselsteyn (Venray) door de Duitse ambassadeur op 15 november in het 75ste bevrijdingsjaar is totaal onaanvaardbaarDat stellen organisaties, Joodse en andere overlevenden van de naziterreur en de Holocaust en nabestaanden van verzetsmensen.

Op https://herdenknazisniet.petities.nl/  is daarom een petitie gestart die aan de ambassadeur zal worden aangeboden. De oproep krijgt steun van o.m. opperrabijn Rafaël Evers uit Düsseldorf, nazi-jagers zoals Serge en Beate Klarsfeld uit Parijs en leden van de federatie van Europese verzetsgroepen, de FIR.

Uit Nederland komt steun van organisaties, oud-verzetsmensen en hun nabestaanden zoals de Amersfoortse AFVN-BvA, rapporteur nazisme Arthur Graaff, het Comité van Waakzaamheid en AFA Fryslân. Zij stellen: ‘Dit is de meest schuldige, racistische en antisemitische plek van Nederland’. Voormalige SS’ers uit Duitsland en Oostenrijk hebben na de oorlog meebetaald aan het onderhoud en Neonazi’s demonstreren hier soms.

De critici roepen de ambassadeur Dirk Brengelmann op om voorgoed te stoppen met herdenkingen op die begraafplaats.  Al twintig jaar vindt deze herdenking plaats. Dat zal dit jaar wederom op Volkstrauertag 15 november gebeuren, de Duitse dodendag. Al eerder protesteerden Joodse media zoals The Times of Israël en Nederlanders tegen deze herdenking zoals prof. Loonstein uit Amsterdam en de em. bisschop van Roermond, Mgr. Wiertz.

Maar ook de oud-voorzitter van het Internationaal Dachau Comité mr Pieter Dietz de Loos, voorzitter prof mr H. Loonstein van Federatief Joods Nederland, Menten-jager Hans Knoop, oud-staatssecretaris Jacob Konhstamm, en theoloog en ethicus dr Rik Peels van de VU. Deze laatste heeft een betoog geschreven waarin hij elke vorm van herdenking op Ysselsteyn en van nazi’s afwijst*.

Ysselsteyn is met 28 ha verreweg de grootste nazibegraafplaats van Europa. Er liggen bijna 32.000 nazidaders, SS’ers, beulen en verraders zoals Julius Dettmann, de SS’er uit Amsterdam die Anne Frank liet arresteren deporteren en de executie van Johannes Post in Bloemendaal leidde. Antoine van Dijk, SS-majoor en politiecommissaris van Nijmegen, ging zelf de straat op bij de razzia’s op alle 500 Joden en roofde hun kostbaarheden. De eerste Nederlandse vrijwilliger bij de SS, Willem Heubel, ligt er. Ook liggen er gruwelijke folteraars zoals Anne-Jannes Elsinga uit Groningen, de walgelijke Ernst Knorr uit Den Haag en Groningen of Arthur Thomsen uit Arnhem, ‘de beul van de Veluwezoom’.

Uit vrijwel alle Nederlandse gemeenten zijn er nazidoden op Ysselsteyn begraven. Uit Amsterdam alleen al bijv. bijna 600 nazisoldaten en -aanhangers, van wie ong. 30 Nederlandse SS-leden.

Klik hier voor het ondertekeken van de petitie.

 

 

EN / NL/ עב