De Nederlandse SPAR keten, die meer dan 13.000 vestigingen heeft in 48 verschillende landen, zal ook vestigingen openen in Israël.

Vanmorgen (zondag) sloot Shufersal een enorme deal om de SPAR-keten van voedselwinkels naar Israël te brengen, in wat naar verwachting een “head-to-head” gevecht zal worden tegen Carrefour, dat door de Beitan wijnketen naar Israël werd gebracht.

Dit zijn twee grote Europese voedselketens die elk een sterk en goedkoop huismerk hebben dat kan concurreren met Israëlische prijzen. De Spar-keten heeft meer dan 13.000 vestigingen in 48 verschillende landen.

Shufersal gaat een samenwerking aan met zakenman Amit Ze’ev, voormalig CEO van Beitan Wines. Als onderdeel van de verhuizing zal Shufersal NIS 28 miljoen (€ 7,2 miljoen) investeren in een gezamenlijk bedrijf met Ze’ev, dat een franchise krijgt om winkels te exploiteren onder de SPAR-vergunning en verkoopt zijn producten exclusief in Israël. Tegelijkertijd zal Shufersal van de gezamenlijke onderneming de SPAR-producten kunnen kopen en verkopen in zijn bestaande vestigingen.

De overeenkomst is onder meer nog onder voorbehoud van goedkeuring door de Mededingingsautoriteit.

De mogelijkheid dat door een dergelijke deal de prijzen in Israël zullen worden verlaagd, is aanzienlijk. Grote ketens als Carrefour en Safar hebben een huismerk dat in duizenden filialen wordt verkocht, en kunnen daardoor bij de fabrikanten extreem lage prijzen afdwingen, waardoor de kleine markt in Israël niet kan produceren. Toen Carrefour deze producten hierheen begon te brengen, bijvoorbeeld uien en honing, bleek uit gegevens dat de prijzen in concurrerende ketens ook navenant daalden.

Uri Waterman, CEO van Shuferzol, zei: “De overeenkomst die we hebben getekend is een nieuwe stap in de activiteiten van Shufersal om de kosten van levensonderhoud in Israël te verlagen door een breed scala aan producten van internationale normen en tegen eerlijke prijzen te introduceren, om de concurrentie te vergroten op de markt voor voedingsmiddelen en consumptiegoederen.”


Bronvermelding:
Datum:        05-03-2023
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          SPAR
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב