Het Rode Kruis weigert de Israëlische gijzelaars te bezoeken en knijpen volledig een oogje dicht voor hun benarde situatie en toestand. Ze negeren de rechten van de families.

Vanaf het moment dat  de Israëlische gijzelaars door de Hamas-terroristen zijn gegrepen en naar Gaza zijn weggevoerd, weet niemand meer over hun toestand of verblijfplaats. Er is weinig informatie over wie van hun is vermoord en wie er nog in leven is. De autoriteiten zijn niet eens zeker van het aantal betrokken gevangenen, maar wel is hun aantal inmiddels opgelopen naar 203. Onder hen bevinden zich ook een aanzienlijk aantal dat tevens een tweede nationaliteit bezit.

Shurat HaDin, een Israëlische juridische organisatie die internationaal rechterlijke acties onderneemt tegen terrorisme, stelt dat het Internationale Rode Kruis de taak heeft om degenen die in tijden van oorlog gevangen worden gehouden op te sporen en ervoor te zorgen dat zij menselijk worden behandeld en passende medische zorg krijgen. Het Rode Kruis is verplicht om alles in het werk te stellen om de gevangenen te bezoeken en hun rechten onder het internationaal recht rechtstreeks te waarborgen.

Volgens Shurat HaDin weigert het Rode Kruis, dat ook een afdeling in Gaza heeft, echter tot nu toe deze taken namens de Israëlische gijzelaars uit te voeren, ondanks herhaaldelijke verzoeken vanuit de Israëlische regering. Al 13 dagen verder knijpen zij volledig een oogje dicht voor de benarde situatie en toestand van de gegijzelden. Daarmee negeert het Rode Kruis bewust de rechten van de families. Gisteren heeft Netanyahu wederom het Rode Kruis opgeroepen toegang te eisen tot de Israëlische gijzelaars.

Het bevooroordeelde Rode Kruis, zichzelf prijzend als het grootste humanitaire netwerk ter wereld, verzaakt zijn plicht jegens Israël!

EN / NL/ עב