Aangezien beide namen in de Bijbel worden genoemd, weten we dat er een sterk verband moet zijn tussen Shavuot en Pinksteren. Wat weten we over deze  feestdagen ? Hoe zijn ze vergelijkbaar en hoe zijn ze verschillend?

Sjavoeot Betekenis
Zeven weken na het Feest van Ongezuurde Broden gebood God Zijn volk om Shavuot te vieren – het “Wekenfeest” (het Hebreeuwse woord Shavuot betekent letterlijk “weken”). Maar wat valt er te vieren?

Het Joodse volk gelooft dat het precies op het Wekenfeest was toen God Mozes de Thora gaf op de berg Sinaï. In de Joodse cultuur herdenkt deze dag dat God Zijn geboden aan Zijn volk geeft.

430 jaar leefden de Israëlieten in slavernij en slavernij in Egypte. Daar waren ze omringd door een pantheïstische religie die er weinig van afwist en er weinig om gaf. Eindelijk leidde God de Israëlieten uit Egypte, en dat is waar het verhaal van  Pesach  over gaat.

En dan, op de berg Sinaï, brengt Mozes de mensen specifieke instructies over hoe God lief te hebben, Hem te aanbidden en met Hem te wandelen. We weten uit Bijbelse verslagen dat Mozes deze hele wet ontving door persoonlijke ontmoetingen met de Schepper.

Pinksteren Betekenis
Laten we nu een paar millennia vooruit springen. Het Joodse volk leeft al eeuwen in hun Beloofde Land, maar niet zonder problemen. Maar ondanks oorlogen, verdeeldheid en bezetting waren er nog steeds velen die in Jeruzalem woonden of vanuit andere delen van het land naar de Heilige Stad trokken.

Dat is wat we zien opgetekend in het begin van het boek Handelingen. Er staat dat het Joodse volk zich in Jeruzalem verzamelde voor het Pinksterfeest.

…Pinksteren? Dit moet betekenen dat de mensen die naam kenden. Dus als je even pauzeert, begin je je misschien af ​​te vragen, is Pinksteren… Joods?

Denk aan het woord zelf. Wat betekent  Pinksteren  ? In de christelijke wereld zijn we er dankzij de  Pinkstergemeente zo aan gewend geraakt dat we waarschijnlijk denken dat het “iets met de Heilige Geest” betekent. Rechts? Nou, niet helemaal.

Pinksteren komt van het Griekse woord voor “vijftigste”, verwijzend naar de vijftigste dag na Pesach. En zoals eerder vermeld, 50 dagen na Pesach komt het Joodse volk naar Jeruzalem voor Shavuot! Ze vieren het Wekenfeest, dat – je raadt het al – ook wel Pinksteren werd genoemd.

Shavuot en Pinksteren
Gezien het feit dat de discipelen van Jezus  joods waren, is het niet verwonderlijk dat ze  bijbelse feestdagen vierden . Als een van de drie grootste feesten van de Heer, riep Sjavoeot de gelovigen op om samen te komen in Jeruzalem, zoals we hierboven vermeldden.

In het boek Handelingen lezen we: “Toen de dag van Pinksteren aanbrak, waren zij [discipelen] allemaal samen op één plaats” ( Handelingen 2:1 ).

Op die gedenkwaardige dag stortte God Zijn Heilige Geest uit op allen die in Jeruzalem bijeen waren. Daardoor veranderde Hij de geschiedenis van de mensheid voor altijd. Tongen van vuur , ruisende wind, sprekend in vele talen! Dat noem je nou een FEEST!

Vandaag, in theorie, op de Pinksterdag viert de Kerk het feest van Shavuot! Niettemin doen christenen het door de gebeurtenissen uit het boek Handelingen te onthouden, in plaats van wat er op de berg Sinaï is gebeurd.

Laten we eens kijken naar wat de volgelingen van Jezus op die dag meemaakten:

“Plotseling kwam er een geluid als het waaien van een hevige wind uit de hemel en vulde het hele huis waar ze zaten. Ze zagen wat leek op tongen van vuur die zich scheidden en op elk van hen kwamen te rusten. Ze werden allemaal vervuld met de Heilige Geest en begonnen in andere talen te spreken zoals de Geest hen in staat stelde.”   (Handelingen 2:1-4)

Tongen van vuur en 70 talen
Er is een doelbewust verband tussen wat er gebeurde op de berg Sinaï en in Handelingen 2. De twee “wonderen” uit Handelingen 2 die we altijd met Pinksteren verbinden, zijn de tongen van vuur die op de mensen rusten en het spreken van vele talen (of tongen) .

Is dit de eerste keer dat vuur op mensen rustte en dat er andere talen werden gesproken?

Een bekende midrasj, of joods commentaar op de Schrift, kan ons ertoe aanzetten twee keer na te denken over het zeggen van “ja”, op deze vraag. Shemot Rabba, wat Hebreeuws is voor “Grote Exodus”, vermeldt:

“Ter gelegenheid van het geven van de Thora hoorden de kinderen van Israël niet alleen de stem van de HEER, maar zagen ze ook de geluidsgolven die uit de mond van de HEER kwamen. Ze visualiseerden ze als een vurige substantie. Elk gebod dat de mond van de HEER verliet, reisde door het hele kamp en keerde toen terug naar elke Jood afzonderlijk.”

Het gaat verder met het opnemen van Rabbi Yochanan die zegt:  “Gods stem, zoals die werd uitgesproken, splitste zich in zeventig stemmen, in 70 talen, zodat alle naties het zouden begrijpen.” Het getal 70 in de Schrift wordt meestal geassocieerd met “de naties”.

Hoe ongelooflijk is het dat de rabbijnse literatuur de stem van God opneemt die als vuur verschijnt en het spreken van 70 talen die aanwezig zijn op de eerste Sjavoeot?

Is Shavuot hetzelfde als Pinksteren?
Pinksteren, de vijftigste dag na  Pesach , is ook de vijftigste dag sinds Jezus’  dood en opstanding . Wat betekent dat het belangrijk blijft voor zowel joden als christenen. We zijn dankbaar voor  Gods geboden  en we zijn dankbaar voor zijn Geest.

Daarom moedigen we je aan om tijdens dit seizoen van Shavuot of Pinksteren (welke naam je ook verkiest), na te denken over Gods Woord.

Denk na over wat het Joodse volk beschouwt als de allereerste Shavuot – toen God Zichzelf aan de Israëlieten op de berg Sinaï openbaarde. En lees dan over de Shavuot die eeuwen later kwam. Denk na over de Geest van God die 120 discipelen van Yeshua toerust om het evangelie tot de naties van de aarde te spreken.

De apostel Petrus citeerde woorden van de joodse profeet Joël die dit letterlijk voorzei:

“Het zal geschieden in de laatste dagen, zegt God, dat Ik zal uitstorten van Mijn Geest op alle vlees; Uw zonen en uw dochters zullen profeteren, uw jonge mannen zullen visioenen zien, uw oude mannen zullen dromen dromen”  ( Joël 2:28 ;  Handelingen 2:17 ).

Hoe mooi is dat. Dus laten we het nu vieren! Gelukkig Sjavoeot!


Bronvermelding:
Datum:        03-06-2022
Auteur:         Estera Wieja
Website:      https://news.kehila.org/


 

EN / NL/ עב