Een opvallend moment op NPO Radio 1 maandagmorgen. SGP-lijsttrekker Chris Stoffer was te gast in de studio en mocht een verzoeknummer aanvragen. Hij koos voor het Israëlische volkslied en daar leek de NOS allesbehalve blij mee. Het lied werd uiteindelijk wel gedraaid maar binnen een minuut weer onderbroken.

Bij NOS Radio 1 Journaal zijn in aanloop naar de verkiezingen de lijsttrekkers van alle partijen te gast in de studio. Daarbij mogen de lijsttrekkers ook een verzoeknummer indienen. Maandag was het de beurt aan Chris Stoffer, sinds enkele maanden lijsttrekker van de SGP. Het verzoeknummer leidde tot ongemak bij presentatrice Astrid Kersseboom: “We vragen iedere lijsttrekker om een plaat uit te kiezen. De bedoeling was om u op die manier een beetje beter te leren kennen. U heeft een opmerkelijke keuze ingeleverd: Het volkslied van Israël. Waarom heeft u dat gekozen?”

Stoffer legde vervolgens uit hiermee de Joodse gemeenschap in Nederland een hart onder de riem te willen steken. Maar de presentatrice ging daar niet op in en verwees naar het SGP-verkiezingsprogramma waarin de partij zich keert tegen polarisatie en zich zegt te willen inzetten voor verbinding in de samenleving. “Als u zo’n nummer uitkiest, is dat zoeken naar gemeenschappelijkheid?” Stoffer: “Je moet op een gegeven moment ook kleur bekennen. Het is voor mij zeker zoeken naar gemeenschappelijkheid. Laten we alstublieft de Joodse mensen in Nederland ook een plek gunnen in dit land.”

De SGP-leider wees vervolgens op de geschiedenis van de Joden in Europa en Nederland: “Het lijkt alsof het nu weer kantelt. Het doet deze mensen heel erg goed als dit nummer ook gehoord wordt in Nederland.”

“Het is uw verzoek”, besloot Kersseboom met hoorbare tegenzin. “Dus gaan we ernaar luisteren.” Het Israëlische volkslied werd vervolgens kort ten gehore gebracht maar na veertig seconden alweer afgebroken, waarop presentator Wouter Walgemoed nogmaals besloot Stoffer te confronteren: “U koos dit lied om een statement af te geven in de richting van de bevolking van Israël. Wat zegt u tegen de nabestaanden van de burgerslachtoffers in de Gazastrook die door Israëlische bombardementen om het leven zijn gekomen?”

“Daar zeg ik allereerst tegen dat het heel erg voor ze is en dat ik ze heel veel sterkte wens”, reageerde Stoffer. “Het tweede wat ik wil zeggen: het meest beroerde dat deze mensen overkomt is hun eigen politieke leiding. De terroristen van Hamas. Wat hebben zij een beroerde politieke leiding. Ik gun ze van harte een andere politieke leiding zodat er ook voor hen betere omstandigheden kunnen komen.”

 

Bron: Cvandaag.nl
Datum 6 november 2023
Afbeelding: Chris Stoffers, lijsttrekker SGP | SGP

 

EN / NL/ עב