Op vrijdag 30 maart is Rabbijn Heintz, de rabbijn van Utrecht aangevallen in de Action in winkelcentrum Overvecht in Utrecht.

Het begon toen een man tegen hem zei :”Wat doe jij hier, aangekleed als jood”, waarop hij werd geduwd en op zijn hoofd geslagen. De manager van de winkel verbood hem vervolgens een foto van de dader te maken en de politie te bellen. In plaats daarvan stuurde ze hem de winkel uit en verbood ze hem om ooit weer de winkel binnen te komen, daarmee stuurde ze hem de straat op waardoor hij opnieuw aangevallen had kunnen worden. Gelukkig kwam toen de politie ter plaatse. Toen ik het hoorde dacht ik even terug te zijn in 1939 ipv in 2024.  Gister werd de fiets van zijn vrouw die voor hun huis staat in elkaar getrapt.

Helaas is dit geen voorval die op zichzelf staat. Joden voelen zich toenemend bedreigd en onveilig. Soms zijn er verkapte opmerkingen, maar er worden ook openlijk uitingen gedaan van haat en nu dus ook van geweld. De regering en politie hebben tot nu toe pro-Palestijnse demonstraties en scheve berichtgeving door de media toegestaan. Maar wanneer is het genoeg? Al deze dingen leiden ertoe dat een hele bevolkingsgroep namelijk de Joodse bevolking in Nederland niet meer veilig is en blijkbaar ook niet meer veilig over straat kunnen. Er is iets heel erg mis wanneer persvrijheid en het recht tot demonstreren zo ver gaat, dat de vrijheid en het leven van anderen aangetast wordt!


Door: Redactie Radio Israël

Beeld: Rabbijn Aryeh Leib Heintz. Archiefbeeld RD

EN / NL/ עב