Sophie Wilmès is de eerste vrouw èn de eerste Joodse persoon die premier van België wordt. Wilmes, 44 jaar en afkomstig uit Ukkel (Brussel) is gehuwd met een Australiër genaamd Christopher Stone en moeder van vier kinderen. Zij volgde afgelopen zondag premier Charles Michel op in deze topfunctie, zij het tijdelijk in een “regering in lopende zaken”.

De politica uit het politieke midden zal de huidige regering leiden gedurende de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe coalitie, waarvan bekend is dat deze in België maanden duurt. Michels kabinet stortte vorig jaar in elkaar en Wilmes verving hem toen hij naar een functie van de Europese Unie vertrok. Beiden zijn lid van de centrumlinkse Frans-talige MR-partij.

De moeder van Wilmes is Ashkenazi Joods en verloor verschillende familieleden in de Holocaust, Philippe Markiewicz, de president van de Consistoire-organisatie van het Belgische Jodendom, bevestigde maandag aan het Joodse Telegrafische Agentschap. “Ze verborg haar Joodse identiteit, hoewel het een privédetail uit haar biografie lijkt te zijn en niet iets dat verband houdt met beleidsaspecten,” zei hij.

De vader van Wilmes, Philippe, was docent aan de Katholieke Universiteit van Leuven en is niet Joods. Markiewicz beschreef Wilmes, die de herdenkingsevenementen van de Holocaust heeft bijgewoond en deze benadrukte op haar persoonlijke website, als “een ijverige en toegewijde politicus”.

Een bron uit de Joodse gemeenschap, een lid van de partij van Wilmes die met JTA sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat het Jodendom pas recent “een belangrijkere factor dan voorheen werd in het leven van Wilmes.”

Michael Freilich, een Antwerps parlementslid voor de N-VA-partij en de voormalige hoofdredacteur van de in Antwerpen gevestigde Joodse krant Actueel Joodse krant, noemde de benoeming van Wilmes een “historische gebeurtenis waar ik trots op ben”.

Hierboven: Brussel, 22 mei 2016. Sophie Wilmés was aanwezig als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag op het Joods Museum in 2014 [beeldbron: SW]

——–

Bronvermelding

Auteur:

Datum: 27 oktober 2019

Afbeelding: Sofie Wilmes op Twitter

——-

 

 

 

EN / NL/ עב